НОВИНИ

Украинските власти започнаха евакуация след взрива на язовирната стена

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:22, 06.06.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Експлозия на язовира "Нова Каховка" доведе до срутване на стената и унищожителни наводнения. Рано тази сутрин част от стената на съоръжението е рухнала, а тонове вода са започнали да се изливат по поречието на река Днепър. Нивото на водите се е покачило най-малко с 10 метра. Киев обвини Москва за удара. Русия потвърди за разрушената стена, но не пое отговорност.

Десетки хиляди литри вода в секунда се изливат през стените на язовира. Рано тази сутрин експлозия разтърсва водноелектрическата централа "Нова Каховка". Рухва част от язовирната стена.

Намиращата се в Херсонска област централа е третата след "Чернобил" и "Запорожие" попаднала под руска окупация. Съоръжението захранва с питейна вода част от Източна Украйна, а също и анекрсирания полуостров Крим. От "Нова Каховка" се използват води за охлаждане на реакторите на АЕЦ "Запорожие". Към момента, според руските власти, няма опасност за сигурността в района на централата.

Оперативното командване "Юг" на украинските сили обвини Москва за днешните удари. Според началника на кабинета на Зеленски - Андрий Йермак, взривът на "Каховка" е опит на руската страна да сее страх от ядрена катастрофа. По думите му, това е "екоцид" и може да заличи цели населени места.

Украинският президент Володимир Зеленски призова хората да не се поддават на опити за дезинформация:

"Руски терористи. Разрушаването на язовир "Каховка" за пореден път показва на целия свят, че те трябва да бъдат прогонени от всяко кътче украинска земя. Нито метър не трябва да остава в техни ръце, защото те използват всеки метър за да сеят терор. Единствено победа на Украйна би върнала сигурността. И тази победа ще стане факт. Терористите няма да спрат Украйна - нито с вода, нито с ракети, нито с нещо друго."

Каховската ВЕЦ е последната в каскадата станции по поречието на Днепър. Съобщава се, че са ѝ нанесени непоправими щети и няма начин да бъде възстановена. Според украинските власти до 4 дни язовир "Каховка" ще бъде напълно празен.

Стената на построения през 1956 г. язовир е висока 30 метра и дълга 3,2 км. Количеството вода в него може да наводни до 80 селища, разположени по поречието на реката.

Жители на най-близките села разпространиха кадри от наводненията. Украинските власти започнаха евакуация на населението. По първоначални данни в риск са над 20 хиляди души.

Снимки: БТА

"Жители на Херсонска област, руската армия извърши терористична атака и взриви язовира Каховка. След 5 часа нивото на водите ще е критично високо. Започна евакуация на населението. Пригответе си документи и вещи от първа необходимост и очаквайте автобусите, които да ви отведат на безопасно място", заяви Олександър Прокудин, ръководител на администрацията в Херсон.

Ударите срещу "Нова Каховка" съвпадат с предполагаемото начало на украинската контраофанзива. Рано сутринта за пореден път под обстрел беше и столицата Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на младежкия национален отбор на България обяви състава за контролите с Черна гора и с Албания
Селекционерът на младежкия национален отбор на България обяви състава за контролите с Черна гора и с Албания
НСИ: Над 75% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
НСИ: Над 75% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи