НОВИНИ

Радев към служебния кабинет: Знам колко ви беше трудно, раздадохте се докрай

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 06.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Слушай новината

След церемонията по полагане на клетва в сградата на Народното събрание, държавният глава прие на "Дондуков 2" състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 г.

"Само преди 10 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната във вихъра на един коктейл от кризи - рекордни цени на горивата и галопираща инфлация, липса на газ, договори, търгове, интерконектор и цени до небесата, липса на закони по ПВУ, нула утвърдени европейски програми. Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на кризите, но решихте и стратегически за България въпроси и отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната", каза президентът Радев.

Даде пример със сектор "енергетика", където е имало нужда от критично неотложни действия. Спомена интерконектора с Гърция и старта на този със Сърбия, организирането на търгове за доставка на газ и договор за доставка на втечнен газ до газопреносната мрежа на Гърция и Турция. Както и това "Лукойл" да се регистрира у нас, да плаща данъците си тук и да се съобразява с българските власти.

"Дадохте спокойствие за следващите правителства за 20 години напред. България благодарение на вашите усилия се утвърди като ценен фактор в региона", каза президентът.

Радев благодари на служебния кабинет и заради това, че са организирали прозрачни и честни избори, че са разработили плана по ПВУ и правосъдната реформа, привлекли са първият транш от 2,7 млн. лева, и са спомогнали за одобрението са всички десет европейски програми. Спомена също и прогресът по ОИСР, както и прилагането на ефективни мерки за овладяване на инфлацията. Още многократното нарастване на инвестициите и отпушването на застоя на модернизацията в българската армия.

Благодари на служебните министри, че в тежките условия на криза са проявили усилия и професионализъм за осигуряване на социална закрила на хората от най-уязвимите групи.

"Въпреки атаките показахте, че страната ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно. Бяхте изключително сплотен отбор, обединен от една кауза - България и благоденствието на българския народ.

Вие успяхте, защото показахте характер не само в справянето с тежките кризи, но и в отговорността и смелостта да вземате важни решения за бъдещето. Знам колко ви беше трудно, колко усилия ви коства. Раздадохте се докрай. Искам да ви благодаря. Но най-голямото удовлетворение за вас е фактът, че дадохте спокойствие на хората и придвижихте страната напред", заключи президентът Румен Радев.

Служебният премиер Гълъб Донев от своя страна благодари на президента за подкрепата през тези 10 месеца.

"Действително започнахме работа в една среда, в която държавата беше поставена на пауза. В която кризите следваха една след друга. Среда, в която българските граждани и българският бизнес се чудеха как ще премине зимата - дали ще са на топло или на тъмно", каза Гълъб Донев.

Той отчете свършеното от служебното правителство, като уточни че са осигурили спокойствие и сигурност за функционирането на всички обществени системи и са показали на инвеститорите, че България е сигурна, стабилна и предвидима държава и създава среда, в която може да се инвестира.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен поздрави в Туитър Николай Денков
Урсула фон дер Лайен поздрави в Туитър Николай Денков
Кирил Петков: Честито на всички българи, връщаме силата на парламентарната република
Кирил Петков: Честито на всички българи, връщаме силата на парламентарната република