НОВИНИ

Кой как гласува за кабинета "Денков-Габриел"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 06.06.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

България има ново правителство с премиер Николай Денков. Новите министри положиха клетва, след като бяха одобрени със 131 гласа. "За" кандидатурата за премиер гласуваха 132 депутати, а 69 бяха против. Сред подкрепилите кабинета бяха и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, а останалите народни представители от движението не участваха в гласуването. "Възраждане", БСП и ИТН бяха против. Делян Добрев от ГЕРБ също гласува "против" кабинета.

До клетвата на новото правителство се стигна след две изненади по време на вота за кабинета "Денков-Габриел". От очакваните 132 гласа "за", правителството получи с един по-малко. Подкрепа дадоха цялата група на ПП-ДБ и тази на ГЕРБ-СДС, без един - Делян Добрев. Лидерът на ГЕРБ заяви, че при демокрацията партиите се явяват на избори.

"Какво е демокрацията? Демокрацията е явяват се партиите на избори, печелят ги, подреждат ни народа по ред, стабилното, най-най, което би могло да роди тази подредба, е стабилно правителство между първите две, подкрепено и от други партии. Казах го преди изборите. Казах, че няма да ни повлияят никакви шантажи отвън, няма да ни повлияят записите, няма да ни повлияе и ще излъчим редовно правителство", заяви Бойко Борисов.

Снимки: Десислава Кулелиева

На критиките на президента, че са предали избирателите си, Борисов отговори.

"Аз не бих искал да коментирам президента, който трябва да бъде обединител, а в ситуация, в която първите две партии са намерили, дори 4 партии, защото са коалиции - ПП, ДБ, СДС и ние, подкрепени и от ДПС за конституционна реформа, това е единственото възможно работещо. Аз ги слушах колегите от другите партии, просто не исках да се карам допълнително с тях, защото се наричахме до вчера партньори. И ако госпожа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат. Примерно Гроздан Караджов щеше да е министър на транспорта, бяха договорени министрите, да не си отварям повече устата", заяви Бойко Борисов.

"Всичко това, което ви е казал, е пълна лъжа. Господин Борисов, че сте лъжец знаем от 7 години, но че сте толкова голям лъжец, не съм вярвала. Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка на Росенец да се бие там с НСО пред дома на Доган. Вчера и днес се прегръща с Пеевски за конституционна реформа", заяви Корнелия Нинова.

Първо Вежди Рашидов обясни отрицателния вот на Делян Добрев.

"Той се е отрекъл, че ще си отреже едната ръка - по-разумно е от всичко ръката му, така че при него е при дадена дума", заяви Рашидов.

И Делян Добрев се мотивира, защо единствен от ГЕРБ беше против кабинета.

"Примерът с моята ръка беше единствено, за да демонстрира колко силно вярвам в това, което правя. И аз наистина продължавам да вярвам, че Промяната са едни неподготвени хора, които не могат да се справят, но в същото време жадни за власт. Гласувах против, никой не ме е карал да гласувам нещо по-различно от това, което съм направил и т тук нататък ще следя за всяка една тяхна стъпка. Не мисля, че партията не е зад мен", коментира Делян Добрев.

Неочаквано "за" гласуваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Останалите от движението не гласуваха. Карадайъ припомни, че даде дума ДПС да не пречат за излъчването на кабинет.

"Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза. Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори. Защо ние двамата сме гласували с господин Пеевски "за"? За да се случат промените в Конституцията и да се осъществи реформата в съдебната система", заяви Карадайъ.

"Кабинета не го подкрепяме като кабинет, като състав, а подкрепяме само конституционната реформа. Това ще бъде от нас", заяви Делян Пеевски.

Какъв знак вижда в тази подкрепа, Кирил Петков - отговори лаконично.

"Всеки народен представител има право да изрази своето съгласие. Те показаха, че подкрепят това правителство, от наша гледна точка ние сме сигурни, че реформите, които сме задали и конституционните промени ще ги отстояваме на всяка цена", каза Кирил Петков.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" гласуваха против.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море смята за провокация назначението на Волен Чинков за мача с Лудогорец
Черно море смята за провокация назначението на Волен Чинков за мача с Лудогорец
Легендарният "Ориент Експрес" преминава през България (Снимки)
Легендарният "Ориент Експрес" преминава през България (Снимки)