НОВИНИ

След взривяването на язовира в Украйна: 42 000 души в риск от наводнения

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:30, 07.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 7 души са в неизвестност след взривяването на язовир "Нова Каховка". Днес се очаква да бъде достигнат пикът на покачване на водите на река Днепър.

Около 42 000 души са в риск от наводнение и от контролираните от Украйна територии, и от тези контролирани от Русия.

Хората от 80 населени места се евакуираха с автобуси, влакове и лични автомобили. Част от минните полета на руската армия са наводнени, съобщава ТАСС. Съветът за сигурност заседава за ситуацията, а Киев и Москва си размениха взаимни обвинения.

Покривът на къща се носи като сал по течението на река Днепър. С малките деца на рамене, с куфара вдигнат на високо, за да не се мокри, местните хора вземат най-необходимото, а най-малките дори не разбират колко съсипан е животът на родителите им.

"Всичко е под вода, всички мебели, хладилника, цветята, всичко плува", разказа Оксана, жител на Херсон.

Водата в къщата на Сергий в Херсон е най-малко половин метър.

"Всичко стана за няколко часа, там все още има хора. Доколкото разбирам нямат нужда от помощ, ще издържат до края. Непобедими сме, нищо не може да ин пречупи", допълни Сергий, жител на Херсон.

Хората се евакуират с лични автомобили, но 65-годишната Ханна Зарудня се качва на влак от Херсон за Николаев на 100 километра разстояние.

В продължение на три дни Ханна се укрива в бомбоубежище, а когато утихва и излиза разбира, че трябва да напусне дома си. В Николаев я чакат двете ѝ сестри.

"Последните три дни бяха най-лошите, летяха дронове, експлозиви гърмяха, артилерийски обстрел", заяви Ханна Зарудня, жител на Херсон.

Сателитни снимки показват размера на опустошението - над 2500 км между Нова Каховка и Днепърския лиман югозападно от град Херсон на брега на Черно море са наводнени. Къщи и сгради са под вода.

В град Херсон на 60 км от язовира надолу по течението на река Днепър, нивото на водата е 3,5 метра. Президентът Володимир Зеленски заяви, че украински прокурори вече са в контакт с Международния наказателен съд.

"Целият свят ще узнае за руското военно престъпление. Подобно нарочно унищожение на язовира от страна на руските окупатори е екологична бомба за масово унищожение", обяви украинският президент.

"Ново измерение на войната" - световните реакции след взривяването на язовира в Украйна

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиняваха взаимно.

"Саботажът, извършен от Киев, има две очевидни цели - първо да привлече максимално вниманието и да създаде благоприятни възможности за прегрупиране на своите сили, за да продължи широко рекламирана контраофанзива, която със сигурност не върви по план и не постига поставените цели. Киев започна да гради отбранителни позиции на десния бряг на река Днепър, което подсказва намерение на украинските сили да започнат отбрана. Втората цел е да се нанесе максимална хуманитарна щета върху населението на огромни територии", заяви Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

"Русия контролира язовира и цялата водноелектрическа централа Каховка вече над една година. Физически е невъзможно да взривиш нещо отвън с обстрел. Този район беше миниран от руските окупатори и те го взривиха", каза още Сергий Кислица, постоянен представител на Украйна в ООН.

Женевската конвенция забранява язовирите да са мишена на военни атаки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран отвори отново посолството си в Саудитска Арабия
Иран отвори отново посолството си в Саудитска Арабия
Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада
Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада