Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Общественият сектор в протестна готовност, ако не се приеме бюджет за 2023 г.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:23, 07.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Задача номер едно на редовното правителство е възможно най-бързо да приеме бюджета за 2023 година. За това напомниха десетките протести на всички синдикати в България, които се проведоха в различни градове през последните седмици.

Протестираха учители, служители на Националния осигурителен институт, на Комисията за защита на потребителите, националното радио, културтрегери и всички, работещи в обществения сектор.

Синдикатите в България винаги са в протестна готовност, а увеличението на заплатите у нас не е лукс , а въпрос на оцеляване. Според синдикатите 5 седмици е реален срок за приемането на закъснелия Бюджет 2023.

"Съвсем нормално е и е постижимо да се внесе бюджет с 3% дефицит и да има адекватна политика по доходите, което да удовлетворява работещите в обществения сектор и да им компенсира загубената покупателна способност", обясни Любослав Костов, главен икономист в КНСБ.

Работещите в България в обществения сектор са повече от 500 000. Според икономиста на КНСБ в бюджета ще са необходими около 700 - 800 милиона допълнителни средства , за да се компенсира инфлацията

"КНСБ организира над 30 протеста през последните няколко месеца, било то в НОИ, било то в БНР, културата, читалищата и библиотеките. Опасявам се, че ако няма повсеместна политика за доходите, а не на парче, както се прави до момента, цялото това нещо ще се пренесе пред Народното събрание като национален протест", коментира Любослав Костов.

Служителите на БНР протестират с искане за по-високи заплати

От Конфедерацията на труда "Подкрепа" дори поставят по-кратки срокове. Според тях е реалистично бюджетът да влезе в сила още на 1 юли.

"Именно сега е моментът, в който новото правителство трябва да внесе конкретните промени, за които ние настояваме. Именно поради тази причина нашите протестни акции бяха преди приемането на бюджета и ще продължат, докато той не се приеме и не бъде гласуван във вид, който да удовлетворява работещите. Има огромно напрежение в НОИ, там искането е за 30%, в Националния статистически институт заплатите са под 1000 лв., което е срамно", обясни Кремена Атанасова, председател на САС "Подкрепа".

Служителите в Комисията по досиетата пък взимат до 900 лв. Преди около два месеца с искане за 30% увеличение протестираха и от Комисията за защита на потребителите. Учителите също стачкуваха преди седмица. Те очакват изплащане на вече приетото увеличение на заплатите им още от 1 януари.

"Още от следващата седмица започваме преговори в тази посока. Аз съм дълбоко убедена и вярвам на новото правителство, защото такива са им политиките по време на предизборната кампания", каза Янка Такева, Председател на синдиката на българските учители.

Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата. 544 милиона лева са общо отпуснатите средства за образования в проектобюджета, който предстои да се приеме. От синдиката ще настояват и за повишаване на средствата за поддръжка на детските градини и училищата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуманитарна катастрофа в Украйна заради взривения язовир - очаква се водите да спаднат след 10 дни
Хуманитарна катастрофа в Украйна заради взривения язовир - очаква се водите да спаднат след 10 дни
Напрежение и хвърлена пиротехника на Националния стадион заради мача на "Левски" и ЦСКА - София
Напрежение и хвърлена пиротехника на Националния стадион заради мача на "Левски" и ЦСКА - София