НОВИНИ

Има ли риск от замърсяване на българското Черноморие след взрива при язовира "Нова Каховка"?

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 12.06.2023
5691
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Седмица след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" и изливането на милиарди кубически метра вода, която повлича по пътя си различни отпадъци, включително и пестициди, възниква въпросът какви биха могли да бъдат последствията за Черно море.

Украинските власти съобщават за петно от химически замърсители, образувало се вследствие на потопа в Херсонска област. Има ли опасност замърсяванията да стигнат българското крайбрежие?

Губернаторът на Херсон пред БНТ: Над 16 000 души са в рисковата зона след взривяването на язовира

"Неизвестни количества водни обеми в резултат на взривяването на язовира са постъпили в Одеския залив. Допреди ден те бяха затворени плътно в този залив, но в следващите два дни се очаква засилване на вятъра и промяна на циркулацията, като по всяка вероятност това петно ще започне да се движи, обаче притиснато силно към брега, на юг към Николаевка и може би към румънската граница", обясни доц. д-р Николай Вълчев от Института по океанология във Варна.

Институтът по океанология координира черноморския център за мониторинг и прогнози, който излъчва всекидневна прогноза, достъпна на този сайт. Тя ще бъде качвана и на Фейсбук страницата на Института, посочи Вълчев.

РЗИ-Варна прави постоянни наблюдения на чистотата на водата.

"Последните ни проби са от 6 юни и няма отклонения. Ние изследваме водата от "Панорама" до "Бяла - Юг" и към момента няма промени в резултатите", каза д-р Веселина Божилова от РЗИ-Варна.

През летния сезон проби от водата се взимат два пъти месечно, а от зоните за къпане - три пъти месечно. Евентуално замърсяване ще се отрази на микробиологията, но РЗИ своевременно ще информира обществеността, увери Божилова.

Вижте още в прякото включване на Петко Петков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са седмокласниците за предстоящото външно оценяване?
Готови ли са седмокласниците за предстоящото външно оценяване?
НАТО започва най-мащабните си военновъздушни учения
НАТО започва най-мащабните си военновъздушни учения