НОВИНИ

Истанбулската приказка за “Отбора на надеждата”

истанбулската приказка ldquoотбора надеждатаrdquo
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 12.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Български футбол
Слушай новината

Финалът в Шампионската лига между Манчестър Сити и Интер вълнуваше футболна Европа през уикенда. “Гражданите” спечелиха минимално и показаха, че към момента няма по-силен отбор от тях на Стария континент. Три дни Истанбул живя с емоцията от този сблъсък. Хиляди бяха дошли в града на Босфора, за да се потопят в атмосферата на голямата битка.

Сред тях бяха и седем момчета от България. Създаденият преди 12 години “Отбор на надеждата” беше поканен от УЕФА, за да бъде част от фестивала, съпътстващ финала на Шампионската лига. В корените на този тим е залегнала идеята, че чрез спорта и в частност чрез футбола, животът на играещите в него може да се промени към по-добро. Селектираните през тази година в него отново са израстнали в тежки условия, а футболът се явява спасителният им бряг да избягат от проблемите.

Този социален елемент и близостта на София до Истанбул са причините “Отборът на надеждата” да получи поканата от европейската футболна централа за участие програмата на фестивала.
Повечето от селектираните в състава през 2023 г. имат опит в “големия футбол”. Минали са през различни детско-юношески школи, а сега се състезават за отбори в областните групи за забавление и от любов към играта. Личи си, че имат школовка, а когато говорят за футбол си личи колко обичат да са на терена. Пътуването до Истанбул за тези играчи е само първата стъпка в “Отбора на надеждата”. Голямата ще бъде през месец юли, когато момчетата на треньора Борислав Фердинандов ще пътуват за Сакраменто, за да се включат в световното първенство по футбол за бездомни. Българският тим е участник в този мащабен социален проект от създаването си.

Шампионатът в Съединените щати, в който ще участват над 50 тима, ще бъде първият след дъгла пауза заради пандемията от COVID-19. Мениджърът на “Отбора на надеждата” Виктор Кирков упорито следва линията да се дава възможност на все повече футболисти, израснали в тежки условия, да имат повече възможности за развитие.

Така през състава са минали вече над 70 състезатели. За много от тях Световното първенство е най-паметният момент от живота им. Всеки един, преминал през отбора, се е повлиял и е започнал да си поставя все по-високи летви, за да израства житейски и кариерно.

Във футбола най-важното нещо са цифрите - вкараните голове, постигнатите победи, спечелените отличия. Но в “Отбора на надеждата” най-важното е приказката на играещите в него да има щастлив край. Истанбулската е само първа глава за селекцията през тази година.

Автор Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Силвио Берлускони
Почина Силвио Берлускони
Две четвърти места за българските състезатели на европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки
Две четвърти места за българските състезатели на европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки