НОВИНИ

Международният наказателен съд разследва взрива на "Нова Каховка"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:32, 12.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Трима души са загинали, а 10 са ранени при руски обстрел по време на евакуация от наводнените райони на Херсонска област. Международният наказателен съд вече е започнал разследване на взрива на язовира. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че представители на съда са посетили Херсонска област.

В специално интервю за БНТ в "Денят започва" губернаторът на Херсон съобщи, че 34 населени места остават под вода.

Украинската полиция разпространи снимки на атакувани лодки, с които били превозвани цивилни от наводнените села край язовира "Нова Каховка". Сред загиналите има 74-годишен мъж. Той се опитал да прикрие с тялото си жена, когато бил смъртоносно ранен.

"В резултат на атака бяха убити трима души. Още 10 бяха ранени, включително двама полицаи. Това беше евакуация от село на източния бряг на Херсонска област", каза украинският президент.

Почти седмица след взривяването на язовира, водата в някои села започна да се отдръпва, но много къщи все още са залети.

Снимки: БГНЕС

Специално за БНТ губернаторът на Херсон съобщи, че 16 000 души на десния бряг на Днепър и над 20 000 жители във временно окупираните територии все още са в риск заради взривяването на язовира.

"Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо - 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия", посочи Александър Прокудин, губернатор на Херсон.

Представители на Международния наказателен съд вече са посетили района на Херсон, съобщи украинският президент.

"Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено искане до Международния наказателен съд относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", посочи Зеленски.

35 души, сред които 7 деца, все още са в неизвестност след взривяването на язовира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 117 000 седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване
Над 117 000 седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване
И областният управител на Хасково подаде оставка
И областният управител на Хасково подаде оставка