НОВИНИ

Всички областни управители подадоха оставки

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 12.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Всички областни управители в страната и заместниците им масово подадоха оставки. От Министерския съвет определиха акцията като безпрецедентна.

Според тях по този начин се поставя пред изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

МС: Масовото напускане на областни управители е безпрецедентно, поставя на изпитание изпълнителната власт

"Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и други", посочват от МС.

Заявленията за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Областните управители са назначени от служебното правителство. Голяма част от напускащите поста си заявяват, че е заради политически различия с редовното правителство или лични причини.

"Имахме ситуация, която е безпрецедентна, а днес виждаме същата ситуация с освобождаването на областните управители. Ние сме принудени ние сме принудени да работим в една непредвидимост, когато екипите са работили по различните направления и приоритетите на изпълнителната власт биват освобождавани или в този случа подават оставка, но както и днес беше съобщено от Министерския съвет всички областни управители и техните заместници трябва да продължат да изпълняват задълженията си до решение на Министерски съвет", каза министърът на икономиката Богдан Богданов.

"Обичайна практика е, когато има смяна във властта, да има промени и в състава на политическите кабинети и съответно по отношение на областните управители. Това че ще има смени на областни управители, едва ли би било изненада, но фактът, че 11 души подават в един и същи ден по-скоро говори за координирана акция", каза Деница Сачева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП разби престъпна група, разпространявала фалшиви документи
ГДБОП разби престъпна група, разпространявала фалшиви документи
Известният американски волейболен треньор Алън Найп ще изнесе лекция в София на тема "Играта на блокада"
Известният американски волейболен треньор Алън Найп ще изнесе лекция в София на тема "Играта на блокада"