НОВИНИ

Атанас Славов: Възможно е още днес ВСС да приключи процедурата за Иван Гешев

атанас славов възможно всс приключи процедурата иван гешев
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 12.06.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Във ВСС са постъпили нови доказателства, внесени от главния прокурор Гешев, във връзка с откритата процедура, на която се обсъжда предложението за предсрочното му освобождаване. От членовете на ВСС зависи дали тези материали ще бъдат допуснати. Ако не бъдат допуснати, е възможно решение да има още днес, заяви правосъдният министър Атанас Славов на влизане за заседанието.

"Днес ще бъде изслушан заместникът на главния прокурор Машева. Ще бъдат обсъдени нови доказателствени искания на Гешев и от членовете на ВСС зависи дали те ще бъдат допуснати или не. Ако не бъдат допуснати, защото се счете за неоснователни, в рамките на днешния ден, би следвало да приключим процедурата. Не мога да коментирам защитната тактика на Гешев. Важното е, че членовете на ВСС действат оперативно. От мен зависи процедурата да върви", каза Славов.

Правосъдният министър коментира и скандалът между националисти и представители на ЛГБТ-общността пред столичното кино "Одеон". В събота беше отменена прожекция на филма "Близо" след като националисти се събраха пред киното и провокираха словесен сблъсък със зрителите.

Скандал между националисти и представители на ЛГБТИ общността заради спряна кинопрожекция

"Случаят се проверява от всички органи, които са оправомощени. Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законоустановените си права, както и депутати да бъдат възпрепятствани да се изказват от трибуната. Трябва да не допуснем формите на политическо насилие да станат обичайни за нашия политически процес, това е въпрос на оцеляване на демократичните ценности", каза Славов.

ВСС продължава днес дебатите по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. На предишното заседание беше оттеглено първото искане, внесено от шестима членове на ВСС. Става дума за обвиненията, че главният прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него, като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

На заседанието, което продължи 14 часа, бяха изслушани като свидетели директорът на националното следствие Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров. Днес процедурата продължава със събиране на доказателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радина Величкова, Димитър Панделиев и Мартин Димитров с по три титли на националния шампионат U18 по лека атлетика
Радина Величкова, Димитър Панделиев и Мартин Димитров с по три титли на националния шампионат U18 по лека атлетика
Уругвай е новият световен шампион по футбол за младежи (ВИДЕО)
Уругвай е новият световен шампион по футбол за младежи (ВИДЕО)