НОВИНИ

В село Самораново заплашиха с протест заради проблеми с водата

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 12.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

В дупнишкото село Самораново се готвят за протест. За поредна година на прага на лятото хората се притесняват, че отново ежедневно ще са без вода. В селото всеки месец стават по 7 - 8 аварии, а от чешмите почти ежедневно тече кална вода.

В Самораново от години имат проблем с водата. Авариите са ежедневни, случвали са се и по няколко в един ден.

"Водата, след дъжд особено по една седмица тече кафява вода и според мен е много грешно да се плаща за такова нещо. И не е проблем само плащането, а и че не е годна нито за употреба, нито за пиене, нито за готвене, за нищо", казва Малин Гусийски.

В Самораново всички си купуват вода за пиене.

"И за готвене, не само за пиене, защото тя е негодна, напълно негодна. Даже като си пълня басейна с вода, то и животинки има в нея", казва Гулийски.

Водопроводът на селото е изграждан преди 60 - 70 години. 95% от тръбите са етернитови.

"Това цъка като бомба със закъснител, защото този етернит се износва и имаме пикови моменти. Има голяма денивелация долна-горна част на селото. Водата тука е гравитачно върви и трудно е за контролиране самото налягане на цялата система и от там се получават и големите аварии", каза Райко Цветков, кмет на село Самораново.

След няколко поредни аварии, миналото лято жителите на Самораново излизаха на протест с искане за подмяна на водопровода. От общината в Дупница отпуснаха средства за подмяна на около 800 метра от тръбите. Пари за цялостен ремонт обаче общината няма. В края на миналата година е получено писмо от правосъдното министерство и министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Ние имаме уверение от две министерства, че ще ни бъде съдействано да получим средства за подмяна на водопровод. До момента няма никакво движение по тоя въпрос. Това силно ме безпокои, както и голяма част от жителите на селото. Каквито и да са следващите министри във всички министерства в държавата, ние ще преминем към стачни протестни действия, защото времето тече не в наша полза, това е", казва кметът.

Смяната на вътрешния водопровод на Самораново ще струва около 5 - 6 млн. лева, обясни кметът Райко Цветков. Изготвен е и работен проект за подмяната му.

Репорeр: Антония Сукалинска

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Чой: В много добра форма съм и съм напълно готов за състезанието на Спа-Франкоршан
Мартин Чой: В много добра форма съм и съм напълно готов за състезанието на Спа-Франкоршан
Сърбия без Душан Влахович и още няколко звезди срещу България за Евро 2024
Сърбия без Душан Влахович и още няколко звезди срещу България за Евро 2024