НОВИНИ

Окръжната прокуратура в Монтана се самосезира след бедствието в Берковица

две детски градини училище наводнени пороя берковица снимки
bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 13.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Монтана се самозсезира след публикации в медиите за бедственото положение в Берковица и започна проверка на обстоятелствата около възникването на критичната ситуация, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

ВСИЧКО ЗА ВОДНОТО БЕДСТВИЕ В БЕРКОВИЦА ЧЕТЕТЕ ТУК

На основание чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт Окръжна прокуратура Монтана разпореди проверка на изнесената информация с цел да се установи дали има престъпление общ характер по смисъла на чл.219 от НК – длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лева.

Проверката е възложена на органите на Областната дирекция на МВР в Монтана, като следва да се извърши съвместно с Областна администрация Монтана, Регионална здравна инспекция – Монтана и Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана. Те трябва да установят причините за възникналото бедствено положение и по-конкретно дали е имало непочистени участъци от улици, задръстени корита на реки и други.

Проверката трябва да конкретизира длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска в Берковица, да се снемат сведения от служители от съответните служби, чиито задължения са пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

Безсънна нощ в Берковица - вижте щетите след водното бедствие

При проверката ще се проследят предприетите действия от общината за преодоляване последствията от бедствието, за оказването на помощ на пострадалите и за описването на щетите.

Срокът на проверката е едномесечен, уточниха от Съдебната палата в Монтана.

СНИМКИ след пороя в Берковица

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити отпразнува подобаващо историческия първи требъл на клуба
Манчестър Сити отпразнува подобаващо историческия първи требъл на клуба
Предложението за освобождаване на Гешев е заведено в деловодството на президентството
Предложението за освобождаване на Гешев е заведено в деловодството на президентството