НОВИНИ

Областните управители остават на работа засега

Александър Марков
от Александър Марков
18:51, 14.06.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

На заседание днес правителството не назначи нови областни управители, въпреки очакванията това да се случи. 27 от 28 от тях подадоха оставка в понеделник заради невъзможност да изпълняват политиката на кабинета.

Денков: Реакцията на институциите след наводненията в Берковица беше забележително бърза

"Реакцията на институциите този път беше забележително бърза", отбеляза премиерът Николай Денков.

С тези думи той благодари на всички служби, които в първите часове на наводнението в Берковица и Врачеш са реагирали навременно и адекватно - вътрешното, еко- и социалното министерство, армията, кметовете и обикновените хора.

"Искам да благодаря и на МОСВ, които следят ежечасно буквално и подават информация за това, какво се случва, къде имаме рискови фактори", добави Денков.

Той изрази и специални благодарности на Димитринка Каменова, кмет на община Берковица, Марин Гурчовски, кмет на с. Врачеш, и на областния управител на Област Монтана Валери Димитров.

Денков напомни, че точно на 12 юни, 27 областни управители са подали оставка. Заяви, че те работят за държавата, а не за партии.

Всички областни управители подадоха оставки

"В тази дейност няма място за политически изказвания, освен ако някой областен управител няма политически амбиции, които са свързани с предстоящите местни избори", каза Денков.

Той обясни, че засега областните управители остават по места и ще бъдат сменяни поетапно.

"Това е изключително важна позиция. Тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще продължат да изпълняват задълженията си, така както са по закон, и съответно техните заместници, и ще бъдат замествани поетапно, тогава когато сме сигурни, че новият човек, който ще бъде избран на съответната позиция, ще може да я изпълнява подходящо", обясни Денков.

Подадените оставки в понеделник, от кабинета определиха като "безпрецедентни" и поставящи под изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

27-те областни управители, които пожелаха да освободят поста си, посочиха два аргумента за това - смяната на правителството и различията в политическите възгледи

Всички, подали оставка, бяха избрани от служебното правителство с премиер Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да реагираме при наводнение от скъсана язовирна стена след земетресение?
Как да реагираме при наводнение от скъсана язовирна стена след земетресение?
Стойчо Стоев: Локомотив Сф е моят роден клуб, ще налагам атакуващия футбол
Стойчо Стоев: Локомотив Сф е моят роден клуб, ще налагам атакуващия футбол