НОВИНИ

Украинската контраофанзива напредва на изток и на юг

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:21, 14.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Русия
Слушай новината

Украинската контраофанзива напредва при ожесточени сражения, обяви Киев. Украинските сили са отвоювали седем селища и най-малко 90 квадратни километра от началото на контранастъплението. В същото време при руска атака срещу Одеса загинаха трима души и 13 са ранени.

Жертви и ранени при руски ракетен удар срещу жилищни сгради в Одеса

"Врагът атакува района на Одеса с ракети Калибър, изстреляни от кораб в Черно море. Изстреляни са четири ракети. Мощен взрив порази многоетажни сгради, бизнес център, образователна институция и магазини", каза Наталия Хюменюк, говорител на Южното военно командване.

Възможно е под развалините да има още ранени и жертви, смятат от военната администрация на града, който преди войната беше любим курорт на много руснаци и украинци.

Нападението беше извършено ден след ракетните удари по родния град на украинския президент Володимир Зеленски, Кривой рог, при които загинаха 11 души, а 28 бяха ранени.

Контраофанзивата на Киев продължава. Зеленски приветства напредъка на украинските сили в района на обсадения от месеци Бахмут на изток, както и на южния фронт.

"Благодаря на всеки, който се бие, защитава нашите позиции и напредва. Например сектора Бахму - там има напредък в различни посоки. Дивизиите Таврия, при авиационно и артилерийско превъзходство на окупаторите, също напредват. Благодаря Ви за всеки освободен метър от руското зло", заяви Зеленски.

На този фон, долната камара на руския парламент одобри на първо четене проектозакон, който ще позволи на Министерството на отбраната да подписва договори с осъдени престъпници, които да се бият в Украйна. Изключение ще правят извършилите особено тежки престъпления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маркъс Рашфорд поздрави градския съперник Сити за требъла
Маркъс Рашфорд поздрави градския съперник Сити за требъла
Продължава разчистването на щетите след наводнението в Берковица
Продължава разчистването на щетите след наводнението в Берковица