НОВИНИ

Реакциите след побоя на председателя на българското дружество в Струга

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:19, 14.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Има задържан за побоя над съпредседателя на българското дружество "Шемето" в Северна Македония Бекир Кадриески. Македонецът с българско самосъзнание беше пребит вчера в Струга. Той е с кръвоизлив в стомаха, но е освободен за домашно лечение. Негови приятели опитват да го транспортират до ВМА в София.

Бекир Кадриески пиел кафе в центъра на Струга вчера преди обед, когато непознат мъж го нападнал.

"Започна да ми подвиква, а с него бяха още четирима души. Аз му казах: Човече, какъв ти е проблемът, не те познавам", разказва Бекир Кадриески, съпредседател на българското дружество "Шемето" в Струга.

Вербалната агресия прераснала във физическа. Никой от околните не се намесил, а Бекир сам отишъл в полицията, след това и в болницата.

"Той се направи все едно е луд, все едно не знае какво е направил. Но аз имам съмнения, че някой просто го е изпратил да ми направи такова нещо", коментира Бекир Кадриески.

След нападението в Струга: Слави Трифонов призова за връщане на ветото спрямо Северна Македония

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че има задържан за побоя над македонеца с българско самосъзнание.

"Прокуратурата е информирана и след събирането на всички доказателствени материали ще бъдат внесени наказателни искове", каза Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на РСМ.

Властите в Скопие с позиция за нападението над председателя на българското дружество в Струга

Местни медии твърдят, че нападателят сам се предал в полицията, а като причина за действията си посочил, че двамата имат сметки за уреждане. Кадриески обаче отрича.

"Струга е малък град и ние всички се познаваме. Но не сме били близки, не сме и разговаряли", споделя още Бекир Кадриески.

Мъжът посреща 45-ия си рожден ден в болницата. Днес е освободен за домашно лечение.

"Няма никаква хигиена, стоиш в стаята 2 на 2 метра, няма нищо. Болницата е като бъчварница. Беше ми лошо, не можех да дишам", разказва още Бекир Кадриески.

Колегите му в българското сдружение в града също са притеснени.

"Лекарят каза, че има вътрешни наранявания и са му дадени обезболяващи. Наши колеги бяха пред неговата къща да са спокойни родните му, за да може и жена му да бъде спокойна, те се притесниха за тяхната сигурност и техния живот", заяви Живко Чакръкчиев, съпредседател на българското дружество "Шемето" в Струга.

От БСП призоваха НС да приеме декларация във връзка с антибългарските прояви в РСМ

Министерството на външните работи на Скопие призова да не се правят генерални заключения преди да се изясни случаят.

"Случаят не бива да хвърля сянка върху институционалните усилия за защита правата и интересите на по-малките общности в страната, включително и усилията за конституционни промени за вписване на българите в нея", заявяват от македонското външно министерство.

Пребиха председателя на българското дружество в Струга

Днес от БСП предложиха парламентът да приеме обща декларация срещу антибългарските прояви в югозападната ни съседка. А лидерът на ИТН Слави Трифонов призова във Фейсбук да се върне българското вето за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестна демонстрация под мотото "Каховка - това сме ние" в Пловдив (СНИМКИ)
Протестна демонстрация под мотото "Каховка - това сме ние" в Пловдив (СНИМКИ)
Експерти от МВФ с препоръки за намаление на дефицита
Експерти от МВФ с препоръки за намаление на дефицита