НОВИНИ

Костадинов: Внесохме вот на недоверие заради катастрофалната политика в енергетиката

Според лидера на "Възраждане" мините и тецовете могат да работят до 2100 г.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 05.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Внесохме вот на недоверие срещу правителството, защото политиката му в областта на енергетиката е катастрофална за България, заяви в "Още от деня" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Изпращането на териториалните планове в Брюксел е унищожаване на българската въглищна и минна индустрия и обрича България на внос на електроенергия, на скок на цените на тока в пъти, може би още от следващата година".

НС ще заседава извънредно другата седмица, в петък гласува вота на недоверие

Попитан какво предвиждат текстовете на териториалните планове, Костадинов посочи: закриват се 27 000 работни места до 2035 г.; в периода 2024 - 2030 ще бъдат закрити 80% от работните места и 70% от мощностите на тецовете. Дори да има основания за затваряне на тецове, не се създава енергийна алтернатива за България, коментира още той.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че мините могат да работят още 77 години, като се позова на експертизи, според които в Маришкия басейн има още 2 млрд. тона въглища. Компенсациите в териториалните планове за затварянето на мощности също са недостатъчни:

"Стойността на тецовете, въглищните комплекси и мините е между, 40 и 50 млрд. лв. Същевременно закриваме и получаваме като компенсация 10% от това, което имаме в момента".

"Възраждане" предлагат запазване на тецовете и разширяване на техния капацитет до 2100 година, докато има въглища.

"Настояваме за изтегляне на териториалните планове и отказ от Зелената сделка. Трябва да предоговорим и въглеродните квоти, защото България е енергийно бедна страна", каза Костадин Костадинов.

Според него внасянето на вот на недоверие не е "упражнение", макар че партиите, които го предлагат, не събират мнозинство. Коментира и отправените критики към управлението от страна на Бойко Борисов:

"Другата седмица на дебатите аз ще го питам защо хем мисли като нас, хем няма да сваля правителството".

Проверка на факти: Участват ли кандидати за общински съветници в организирането на протестите на миньорите и енергетиците?

Известно е, че има политически представители в организацията на протестите на енергетиците и миньорите - тук въпросът е защо няма повече - работата на политиците е да бъдат при тези, които представляват, каза още Костадинов.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус отказва да плати дълга за заплата на Роналдо
Ювентус отказва да плати дълга за заплата на Роналдо
Напрежение в парламента: Депутатите обсъждат промените в Закона за енергетиката
Напрежение в парламента: Депутатите обсъждат промените в Закона за енергетиката