НОВИНИ

Проверка на факти: Участват ли кандидати за общински съветници в организирането на протестите на миньорите и енергетиците?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:31, 04.10.2023
13197
Чете се за: 08:20 мин.
У нас
проверка факти участват кандидати общински съветници организирането протестите миньорите енергетиците
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

На 1 октомври в Министерския съвет след несъстоялата се среща с представители на синдикатите, на протестиращите миньори и енергетици, премиерът Николай Денков заяви:

"За съжаление, крайният срок за изпращане на плановете към Европейската комисия съвпадна със старта на кампанията за бъдещите местни избори. Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местна власт да злоупотребят с притесненията на хората, да ги лъжат с нереалистични предизборни очаквания. Възмутително е, че протести на "Мини Марица изток" се организират от водач на листа за общински съветници в община Стара Загора, друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални инициативи, няма да помогнат на хората, ще помогнат само на амбициите на политиците за местна власт."

Проверката ни на факти показа, че наистина кандидати за общински съветници и активисти на политически партии участват в организацията на протестите.

Освен това установихме, че 25% от синдикалистите, подписали документа с шестте искания за спешна среща в парламента с председателите на парламентарно представените партии, са кандидати за общински съветници.

Миньори и енергетици излязоха на протест заради решението на кабинета да приеме плановете за въглищните райони, които решават съдбата на отрасъла. В дните на протестите недоволните направиха блокади на възлови точки в страната - магистрала "Тракия" край Стара Загора, магистрала "Струма" край Дупница, Прохода на Републиката, пътя Стара Загора - Хасково и пътя Гълъбово - Димитровград. Беше блокирано и кръстовището при с. Драгичево на главния път Е-79 между София и Перник.

Сред водачите на протестите са членове на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа". На самите протести обаче бяха забелязани и политически активисти, част от тях и синдикалисти.

Деян Христов Дяков е председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2" и председател на Сдружение "За Марица изток".

На сайта на Общинската избирателна комисия - Стара Загора се вижда, че той е на първо място в листата на "Левицата" за общински съветник в Стара Загора.

На 26 септември на сайта на АБВ Левицата се появява статия, в която се казва, че "В Стара Загора и Раднево ЛЕВИЦАТА! се явява на местния вот със сдружение "За Марица изток" с пълна листа"

На 27 септември във Фейсбук групата на Сдружение "За Марица изток" е публикувано видео, на което Деян Дяков обявява, че ще започнат протестни действия:

"Ние от организацията "За Марица изток" и гражданите на Старозагорска община и Старозагорски регион ще блокираме важни пътни артерии в страната. Господа министри, утре ще блокираме цялата страна, ако днес вземете това позорно за България решение."

Седмица преди това КНСБ при "ТЕЦ Марица изток 2" в лицето на Деян Дяков като неин председател подава заявление до премиера Николай Денков да участва като страна в преговорите и сключване на споразумение със социалните партньори във връзка с декларация с техни искания за проекта за териториалните планове.

На фейсбук страницата на КНСБ при "ТЕЦ Марица изток 2" има публикувано видео от протестите, в което Деян Дяков се обръща към протестиращите и им обяснява как вървят преговорите и какво са направили до този момент. От обръщението му към хората става ясно, че той е в ролята на един от организаторите:

На 28 септември той гостува в студиото на "Още от деня" по БНТ като водач на протеста в Раднево.

На протестите в региона освен Деян Дяков, присъстват и други кандидати за общински съветници от листата на "Левицата". На снимката долу се виждат той, Ростислав Любомиров Рашев и Александър Христов Тодоров.

На тази снимка е Наско Радиславов Митев - втори в листата на "Левицата" на кандидатите за Общинския съвет в Стара Загора. Той е председател на КНСБ в "Мини Марица изток" и един от администраторите/модераторите на групата на Сдружението "За Марица изток":

Митев бе и един от синдикалистите, които представляваха протестиращите на срещата с правителството на 3 октомври. Той предаваше на живо преговорите на профила си във Фейсбук.

На тази снимка са Деян Дяков и Александър Тодоров - кандидат общински съветник от "Левицата":

На снимката отдолу е Ростислав Рашев - отново кандидат за съветник от "Левицата":

В профила си във Фейсбук Рашев е публикувал снимка от участието си в протеста:

Александър Тодоров:

Деян Дяков:

Сред протестиращите открихме и бившия съдия Румяна Ченалова - кандидат за общински съветник в Стара Загора от "Бъдеще за родината". На парламентарните избори през 2021 г. Ченалова беше в листите на ПП "Възраждане". В края на 2011 г. като съдия тя издаде оправдателна присъда на обвиняемия за двойното убийство пред дискотека "Соло".

Политически активисти има и на протестите на АМ "Струма" край Дупница в област Благоевград.

Настоящият кмет на Бобов дол и кандидат за кмет на предстоящите избори от Местна коалиция Партия на ЗЕЛЕНИТЕ (Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, ИМА ТАКЪВ НАРОД, ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА) Елза Стоянова Величкова:

Двама кандидати за Общинския съвет на Бобов дол от партия "Възраждане" също са на протестите - Владимир Атанасов Станоев и Благой Благоев. Владимир Станоев е и кандидат за кмет.

Тодорка Дамянова е общински координатор на КНСБ Дупница и кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ:

На 2 октомври във Фейсбук групите КТ "Подкрепа"/Podkrepa CL и "Истината за Мини Марица изток" са публикувани протестни искания за спешна среща в парламента с председателите на парламентарно представените партии. Документът е подписан от 12 синдикалисти. Проверката ни показа, че освен Деян Дяков, още поне двама в момента са кандидати за общински съветници. Тоест поне 25% от синдикалистите, подписали исканията, са политически активисти.

Това са Дейвис Максимов Кичуков и Марио Василев Толев - кандидати за съветници в Бобов дол от "Бъдеще за родината".

Заключение

  • Сред организаторите и участниците в протестите има кандидати за общински съветници и кметове от няколко политически формации - "Левицата", "Възраждане", ГЕРБ, "Партия на Зелените" - "Има такъв народ", "БСП за България", "Заедно за силна община", "Бъдеще за родината".
  • 25% от синдикалистите, отправили искания към парламента от името на протестиращите, са кандидати за общински съветници.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаутаро Мартинес е щастлив в Интер и няма намерение да напуска
Лаутаро Мартинес е щастлив в Интер и няма намерение да напуска
Вижте какво ще бъде времето до края на седмицата
Вижте какво ще бъде времето до края на седмицата