НОВИНИ

Блокирани пътища, несъстояла се среща и апел за диалог белязаха третия ден от протестите (ОБОБЩЕНИЕ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:38, 01.10.2023
Чете се за: 08:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трети ден протест на миньори и енергетици на ключови пътища в страната. Днес недоволните отказаха да се срещнат с премиера Николай Денков, а той ги призова към диалог.

Денков: Очакваме синдикатите, за да подготвим аргументите и исканията си пред ЕК

Според министър-председателя днес повече от всякога е нужно съгласие как да се развива енергетиката ни през следващите 20 години. Денков подчерта, че плановете за справедлив преход не затварят мини и тецове, а протестиращите са подведени от политически амбиции на участващи в предстоящите местни избори. И призова партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си. Денков се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението.

Според министър-председателя трябва да започне обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони. И то ще даде аргументи на правителството в преговорите с Европейската комисия, които ще продължат до края на ноември. Това ще осигури на страната ни 4 милиарда, които да се инвестират в регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил, за да се осигурят устойчиви работни места за хората в трите региона след затварянето на въглищните мощностите, което ще стане най-рано през 2038 г.

Финалните планове за справедлив преход в регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил са публикувани на сайта на Министерството на енергетиката в петък, след като са приети от правителството.

Въпреки предварително заявения отказ да дойдат на среща с премиера, Николай Денков изчака един час протестиращите и синдикатите.

"Има доста представители на синдикатите, които всъщност имаха готовност да дойдат на срещата, но имат притеснения как ще бъде видяно това от страна на работещите. Това, което казвам е, че всеки, който дойде на преговори ще бъде посрещнат със съответното уважение и разбиране", каза премиерът.

Първи среща с премиера отказаха протестиращите, блокирали Прохода на Републиката и магистрала "Тракия". Днес на обяд среща отказаха и синдикалните организации "Подкрепа" и КНСБ.

Протестиращи пред енергийния министър: Териториалните планове са краят на нашата работа

"Хората от комплекса "Марица изток", от Бобов дол, Перник и всички останали отказаха да ходят на такава среща. Аз няма какво да правя сам на нея. Казах и на министър-председателя за това и оттук тръгвам за Стара Загора", каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

"Не искат да отидат, защото считат, че действията на МС и предложението, което е за диалог с тях е изключително много закъсняло. Със сигурност ключът е в диалога, но всичко зависи от начина, който бъде предложен към протестиращите от страна на правителството и това го доказва вчера посещението на министъра на енергетиката при тях", посочи Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

За диалог призова и премиерът.

"За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери решение за всички“, каза премиерът.

Според Денков разговорът трябва да бъде по всички важни въпроси, които вълнуват енергетиците и миньорите. Премиерът подчерта, че териториалните планове за справедлив преход, които правителството е изпратило в Брюксел, са сериозно променени и от тях са отпаднали всички условия, които притесняват работещите в бранша.

"Териториалните планове не затварят мини и тецове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони", обясни той.

Денков подчерта още, че с изпращането на териториалните планове реално започват преговорите с Европейската комисия по тях. Правителството ги е изпратило в последния възможен ден и срокът за преговори е два месеца.

Енергийният министър: Плановете стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят

"С териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности свързани с производството на ток от въглища. Няма такъв текст в териториалните планове. Не говорим за друга дата, освен за 2038 г. Това е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи. Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 г. за ТЕЦ "Бобов дол". Да, тя е премахната от предадените териториални планове в Европейската комисия. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, които имаше в някои предишни версии. Ще осигурим базовите мощности във въглищните централи поне до 2038 година, за да гарантираме националната енергийна сигурност", каза министър-председателят.

Денков обяви още, че за тези, които решат да напуснат заедно със синдикатите са подготвя национална програма за компенсатори пакети.

"Стандартните пакети за подобни дейности в други държави са 24 заплати. Обсъждаме варианти за 36 месечни заплати. Всичко ще се случва по методика, която ще се разработва съвместно от кабинета и синдикатите", посочи Николай Денков.

Той предлага също да се подпише споразумение между правителството и синдикатите, което да гарантира, че с териториалните планове не се поема ангажимент за затваряне на въглищните централи.

"Очакваме синдикатите за разговор по същество, за да продължим преговорите с Европейската комисия и заедно със синдикатите да подготвим аргументите и да поставим исканията си", добави Денков.

По думите на премиера започва и изготвянето на генерален план за развитието на "Марица изток" като цялостен комплекс, като в разработването му ще бъдат включени, както синдикатите, така и Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

"Част от недоволството на протестиращите засяга проблеми, които вече са решени в плановете. Така че много от исканията днес се основават на невярна или изопачена информация", каза още Денков.

Той отбеляза още, че крайният срок за изпращането на плановете е съвпаднал със старта на кампанията за местните избори.

"Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местна власт да злоупотребят с притесненията на хората, да ги лъжат с нереалистични предизборни очаквания. Възмутително е, че протести на мини "Марица - изток" се организират от водач на листа за общински съветници в община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални инициативи няма да помогнат на хората, ще помогнат само на амбициите на политиците за местна власт", коментира премиерът.

Денков подчерта, че само преговорите с Европейската комисия могат да подсигурят 4 милиарда лева, а срокът, в който плановете трябва да бъдат одобрени е краят на годината и време за губене няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София удържа устрема на Черно море
Локомотив София удържа устрема на Черно море
Осасуна спечели малкото баско дерби срещу Алавес
Осасуна спечели малкото баско дерби срещу Алавес