НОВИНИ

Байдън изрази опасения за бъдещата военна помощ за Украйна заради политическата криза в САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:20, 05.10.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент изрази опасения за бъдещата военна помощ за Украйна заради политическите разпри в Капитолия. Засега обаче помощта стига до Киев. Последната е от 100 000 патрона със съветски калибър, конфискувани от Иран.

В същото време днес Русия нанесе жесток смъртоносен удар в село в Харковска област. Най-малко 51 са загинали, включително шестгодишно момче.

Руският удар в Харковска област е поразил центъра на село Гроза, на 30 километра западно от град Купянск. Според украинската страна, била е използвана ракета "Искандер". Под обстрел са попаднали около 60 местни жители, събрали се в кафене да отдадат почит на починал техен съселянин. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "геноцидна агресия".

Американският лидер Джо Байдън заяви, че скоро ще произнесе програмна реч, в която ще обясни защо е необходимо да се помогне на Украйна да отблъсне руската агресия. Вътрешните борби сред Републиканците в Камарата на представителите усложниха преговорите по бюджета. Постигнато беше споразумение за временно финансиране на държавата до средата на ноември, но без пари за Киев.

Бунт и вътрешен преврат - реакциите след свалянето на председателя на Долната камара на САЩ

"Ще се аргументирам, че от изключителен интерес на Съединените щати е Украйна да успее. Употребих две години и половина да изграждам коалиции, които никой не вярваше, че могат да се осъществят и които ни укрепиха всячески, не само по отношение на Украйна", каза Байдън.

Без да влиза в конкретни детайли американският президент намекна, че има алтернативен източник за финансиране на Украйна, който не изисква преминаване през парламентарна процедура. В миналото е използвано така нареченото препрограмиране на фондове- инструмент за прехвърляне на средства в сметките на Пентагона за посрещане на спешни нужди.

Досега Вашингтон е доставил на Украйна 200 милиона патрони и гранати. Преди дни Западът изрази тревога за производствения си капацитет да въоръжава Украйна заради темпото с което Киев изразходва муниции. "Дъното на кацата вече се вижда", предупреди тази седмица адмирал Роб Бауър, председател на Военния комитет на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузеният Меси беше повикан в състава на Аржентина за световните квалификации
Контузеният Меси беше повикан в състава на Аржентина за световните квалификации
Денков за вота на недоверие: Очаквам политически дебат в предизборна кампания
Денков за вота на недоверие: Очаквам политически дебат в предизборна кампания