НОВИНИ

Бойко Рашков отказа да получи призовка за разпит за "Хемус"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:50, 15.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков отказа да получи призовка за разпит тази сутрин, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Обвинението иска да разпита Рашков по повод негови твърдения, свързани със строежа на автомагистрала "Хемус". От прокуратурата казаха, че за втори път отказва да получи призовка.

Бившият вътрешен министър пристигна в парламента минути преди 9 часа, а на входа го очакваше призовкар.

- Във връзка с една призовка да Ви връча...
- Бойко Рашков: Не, няма да участвам в такива организации тука...

Малко по-късно Бойко Рашков коментира опитите на прокуратурата да го призове като свидетел.

БНТ: Сутринта сте отказал да си получите призовката на входа на парламента?

Бойко Рашков: Аз не съм забелязал, не съм видял. Но си задайте и Вие един интересен въпрос преди Коледа. Ние кога ще разберем как са попаднали няколко кюлчета злато и няколко пачки евро в копюри в нощното шкафче на Борисов в държавната резиденция? След като се изяснят всички тези въпроси около ръководсвото на ГЕРБ с главата на ГЕРБ, тогава прокуратурата в България има моралното право да търси един народен представител, който очевидно им е доста неудобен.

Даниел Митов от ГЕРБ отговори:

"Бойко Рашков за пореден път се опитва да разкаля политически терен, което за мен лично потвърждава нашата теза, че се готвим за избори".

От прокуратурата събщиха, че Бойко Рашков е призован, за да даде информация за фактите и обстоятелствата, които са му известни за движението на парите за изграждането на лотове 7, 8 и 9 от автомагистрала "Хемус". Опит да му бъде връчена призовка е направен и на 2 декември, но той е отказал да я получи.

От държавното обвинение припомнят, че според Конституцията и законите, всеки, който има информация за извършено престъпление е длъжен да я предоставя на разследващите, а прокурорите имат право да призовават като свидетел всеки, който може да бъде полезен за изясняването на конкретни факти и обстоятелства. И припомнят, че при неявяване по неуважителни причини може да се наложи глоба и дори принудително довеждане.

Вижте още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима маскирани пребиха с лопата мъж в дома му, откраднали 650 лв.
Трима маскирани пребиха с лопата мъж в дома му, откраднали 650 лв.
Еманюел Макрон: Много съм горд с Франция
Еманюел Макрон: Много съм горд с Франция