Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Болници отлагат планови операции заради недостиг на кръв

bnt avatar logo
от БНТ
21:52, 12.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Повече от година млад мъж се лекува в интензивното на "Пирогов", след като е получил тежки травми заради падане от четвъртия етаж. 19-годишният младеж се нуждае от преливане на кръв през няколко дни. Малко хора обаче се включиха в кампанията за доброволно кръводаряване, която болницата организира миналата седмица. От здравното министерство отчитат, че кръводарителите миналата година са се увеличили с около 5%, а за първите 4 месеца на тази са с 8 на сто повече. Нуждите от кръв на лечебните заведения обаче също нарастват.

18-те легла в интензивното отделение на клиниката по неврохирургия на "Пирогов" са заети почти постоянно от пациенти в критично състояние, които имат нужда от кръв и кръвни продукти.

Тези критично болни които постоянно имат нужда от кръвни продукти те по-дълго време се лекуват и преживяват. Съответно има нужда от повече продукти, каза д-р Валерий Плачков - началник на ОАИЛ към Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ "Пирогов".

Повече от година в отделението на доктор Плачков лекуват младеж с множество травми след падане от високо. Преливат му кръв и кръвни продукти през няколко дни

Това са огромни количества, които само този болен е получил. В същото време той не е изолиран случай. Това не е казуистика, защото ние наскоро изписахме друг болен, който осем месеца гледахме, казва д-р Валерий Плачков.

Осигуряването на кръв обаче е трудно, защото доброволните кръводарители са малко, казват от "Пирогов".

Плановите пациенти обикновено трябва да изчакат може би ден, два докато се намери кръв за тях, казва Евгения Шурлиева - началник на лаборатория по Трансфузионна хематология, УМБАЛСМ "Пирогов".

В Бургас кръводарителите се увеличават. Нараства и необходимостта от кръв.

За 20 години са изградени 5 - 6 лечебни заведения с огромна работа, с много операционни и ние сме принудени да обслужваме всички тях, казва д-р Людмила Желязкова - началник на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас.

Малко от кръводарителите в Бургас даряват доброволно.

Тези, които са изцяло безвъзмездни, не са повече от 10 - 12 човека в месеца, казва д-р Людмила Желязкова - началник на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

Възрастен човек има нужда от кръв и за добра кауза искам да помогна. По принцип е хубаво да се дарява, да помагаш на човешкия живот. Определено за човешкия живот цена няма, казва Стамен Панайотов - кръводарител.

Кръводаряването е безопасно и дори полезно за здравето.

Имунитетът се повишава на кръводарителите. Освен това това, че си обменяш кръвта няма нищо лошо, казва Евгения Шурлиева - началник на лаборатория по Трансфузионна хематология в УМБАЛСМ "Пирогов".

Кръводарителите имат право на два дни платен отпуск. Получават храна на стойност 8 лева, символични подаръци до 6 лева, може да им бъдат възстановени и до 5 лева разходи за транспорт.

Репортери: Альоша Шаламанов, Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли разрешена преработката на индустриален коноп у нас
Ще бъде ли разрешена преработката на индустриален коноп у нас
Изтича срокът на неизползвани ваксини у нас
Изтича срокът на неизползвани ваксини у нас