НОВИНИ

Ще намерят ли управляващите стабилност след разрива в коалицията

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:30, 12.06.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

"Изборите са последен вариант в тази ситуация", заяви началникът на кабинета Лена Бориславова. БСП остава в коалицията, подкрепя актуализацията на бюджета и не иска предсрочни избори. На Националния съвет днес беше решено да се водят разговори с "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за програма за управление в рамките на сегашната коалиция, със срок до края на годината. Слави Трифонов разбрал преди месец, че коалицията няма бъдеще.

Партия "Продължаваме промяната" е готова за нови избори, но ще направи всичко възможно да не се стига дотам.

Най-отговорното поведение е да видим как можем да запазим, ако имаме мнозинство в парламента, така че да успяваме да прокараме законодателните реформи от кои зависят 12-те милиарда по плана за възстановяване и устойчивост и бюджета и едва тогава на избори ,когато те са последна алтернатива и виждаме, че не можем да движим напред, каза Лена Бориславова, началник на кабинета.

Бориславова каза, че не са мислили за варианта нов премиер начело на кабинета и очерта най-лошият за тях в тази ситуация.

Според мен, най-лошият вариант е да не се постигне успешно гласуване на бюджета, защото това е не лично за мен лош резултат, а лош резултата за българския бизнес и за българските домакинства и след това, ако имаме правителство, което отрича европейското ни бъдеще, отрича влизането ни в НАТО и равноправното ни членство там, както и правителство, което ни превръща отново в зависими и ни връща към зависимостта от чужди външни интереси като например тези на Путин и Газпром, каза Лена Бориславова, началник на кабинета.

БСП остава в коалицията и подкрепя актуализацията на бюджета

В същото време на Национален съвет БСП подкрепи кабинета, остава в коалицията и също не иска предсрочни избори.

Според нас държавата не трябва да бъде хвърлена за пореден път в хаос, а именно това ще се случи ако се стигне до предсрочни избори. Това означава наесен в зимния период , без бюджет за следващата година, без необходимите законопроекти по отношение за плана за възстановяване и развитие в тежка криза икономическа, политическа, социална и световна криза. България е част от тази криза, каза Филип Иванов - депутат от БСП.

И други настроения се очертаха в социалистическата партия. Някои депутати очакват начело на управлението политик, който да обедини всички партии без да има избори.

Този, който ви говори, че в момента по-добре е да има избори, отколкото правителство, било то коалиционно, било то експертно за мен бих казал, че е е политически идиот. - Кирил Петков ли е този политик, който трябва да ви обедини? - Не.

Слави Трифонов: Напускам правителството заради Македония!

В интервю за Дарик радио Слави Трифонов определи като най-големия компромис за участие в коалицията присъствието на БСП. Каза, че премиерът управлявал авторитарно, а чашата преляла на тема Северна Македония.

На въпрос за експертно или програмно правителство e, Слави Трифонов каза, че винаги се е уповавал на експерти и хора, които вършат работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: С президента Михайлов ще вземем най-доборото решение за националния отбор
Георги Иванов: С президента Михайлов ще вземем най-доборото решение за националния отбор
Николай Михайлов: Изиграхме един приличен мач на фона на действителността ни
Николай Михайлов: Изиграхме един приличен мач на фона на действителността ни