НОВИНИ

Борците ни в свободния стил завършиха 7-и в отборното класиране на Евро 2022

борците свободния ястил завършиха отборното класиране евро 2022
Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 31.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Националите ни по борба в свободния стил заеха седмото място в отборното класиране на Европейското първенство в Будапеща с актив от 70 точки. На тепиха в унгарската столица свободняците ни се окичиха с 3 медала - сребро на Ахмед Батаев (92), и два бронза на Георги Вангелов (61) и Рамазан Рамазанов (70).

Отборната титла бе спечелена от тима на Азербайджан с актив от 159 точки, като приключи участието си на Евро 2022 със златен, 4 сребърни и два бронзови медала. Втори са турците със 141 точки и спечелени два златни, един сребърен и 3 бронзови медала.

Трети в класацията завършиха състезателите на Грузия със 133 точки, като взеха една титла, едно сребро и 4 бронза.

В една от най-атрактивните срещи във вчерашните финали турчинът Така Акгюл победи големия си съперник Гено Патриашвили (Грузия) - с 5:2 и ликува за осми път с европейската титла в тежка категория до 125 кг. Акгюли има титла и от европейските олимпийски игри, два пъти е световен шампион и златен олимпийски медалист от Рио 2016.

Емоционален бе и финалът при 74-килограмовите, в който осетинецът със словенски паспорт Теймураз Салказанов победи кубинеца с италиански паспорт Франк Чамизо, двукратен №1 в света, със 7:5. Резултатът бе 5:5, но Салказанов успя да вземе победните точки в последната секунда.

Майлс Амине пък донесе първо европейско злато за Сан Марино. В категория до 86 кг учещият в САЩ борец, победи азера Абубакар Абубакаров с 9:5. Само преди две седмици Амине стана втори в студентското първенство на Щатите. А в ъгъла на Амине бе легендарният руски треньор Сергей Белоглазов, двукратен олимпийски шампион, 6 пъти №1 и 5 пъти №1 в Европа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков коментира данните от преброяването в Северна Македония
Петков коментира данните от преброяването в Северна Македония
Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетна комисия
Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетна комисия