НОВИНИ

Борците ни започват подготовка за европейското първенство в Загреб

борците започват подготовка европейското първенство загреб
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 06.03.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Борците ни започват лагери, подготовка за европейското първенство в Загреб от 17 до 23 април.

Класиците от утре са на подготовка в Тетевен заедно с отборите на САЩ, Финландия, Швеция, Хондурас, ще има представители още от Япония и Гърция. От днес там са младежите до 23 г. чийто шампионат на континента е следващата седмица в Румъния.

Националите в свободния стил ще продължат подготовката си в Самоков, където също има състезатели от САЩ, Швейцария и Хондурас, както и младежите до 23 г.

А жените ще се присъединят към 23-годишните от 9 март в Сливен, където са и националките на Хондурас.

Треньорите на представителите отбори изказаха задоволство от представянето на състезателите ни на турнира „Дан Колов – Никола Петров“.

„Турнирът беше доста силен с много изявени състезатели. И беше една много добра подготовка за европейското първенство. Доволен съм от борбите, спечелените медали. Това, което постигнахме донякъде съвпада и с моментната форма на момчетата. Сега започваме лагер в Тетевен, а след това ще продължим подготовката си в Унгария до европейското“, заяви селекционерът на националите в класически стил Братан Цонев.

„Имаме състезатели, завърнали се наскоро след лечение на травми. Така е с Ахмед Батаев, който не е във върховата си форма, но взе сребърен медал. Георги Вангелов също беше с контузия, пребори се за бронза след спорна среща. При него се натрупаха и състезания, и умора. Можеше да стане и шампион на „Дан Колов“, но важното е за европейското първенство да е в най-добрата си форма. Отсъстваше Али Умарпашаев, който направи операция, но сега ще се включи в лагера. Имайки предвид тези обстоятелства, смятам че момчетата се представиха на ниво“, каза наставникът на националите по свободна борба Валентин Ангелов.

А треньорът на юношеския ни тим по свободна борба Диан Динчев, допълни че е много доволен от изявите на младите състезатели в отбора и поведението им на тепиха:

„Важното е, че сме на прав път и по-младите има от кого да се учат – допълни Динчев. - Георги Иванов, който е трети на европейското до 20 години от миналата година, например остана на крачка от медала в тежка категория. Като цяло неговото представяне също беше много силно. Сега имаме европейско първенство за 23-годишните, а мъжете ще направят заключителен лагер в Азербайджан до европейското“.

Селекционерът на женския национален отбор Петър Касабов също изрази мнение, че турнира „Дан Колов -Никола Петров“ е бил с доста добра конкуренция:

„В рамките на месец ни се струпаха 3 състезания в чужбина, така че и при нас се натрупа умора – заяви Касабов. - Доволен съм от представянето, важното е , че са здрави. Турнирът беше много хубав, имаше оспорвани срещи. Организацията също беше на ниво, за което благодаря на Българската федерация по борба, както и за условията, които ни предостави за подготовка. Предстои ни европейско първенство, имахме два рейтингови турнира. Няма неяснота в категория до 62 кг коя от състезателките ще представя България на шампионата. Но тя ще бъде обявена след утвърждаване на състава от управителния съвет. Пребования ще има единствено в категория до 68 кг между Юлияна Янева, която бе обявена за най-добра при жените на „Дан Колов“, и София Георгиева“.

В началото на годината треньорите на националните отбори обявиха критериите за определяне на състезателите на европейското и световно първенство. А при жените сред изискванията бе участие на държавния шампионат и на рейтинговите турнири.

„Юлияна не е участвала нито на републиканското, нито в Загреб на рейтинговия турнир, бори се в Египет и загуби първата среща. На „Дан Колов“ обаче показа добра форма затова ще има възможност да претендира за място в категорията за европейското първенство с със Спреборвания офия Георгиева“, продължи Касабов.

Наставникът уточни, че преборванията ще са до две победи от 3 срещи. Толеранс – 2 кг. Самите срещи ще бъдат на 21 март в зала „Диана“ в столицата.

Часът ще бъде допълнително обявен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция одобри екстрадицията на издирвания за смъртта на 18 мигранти край Локорско
Гърция одобри екстрадицията на издирвания за смъртта на 18 мигранти край Локорско
Осъдиха Светлана Тихановская задочно на 15 години затвор в Беларус
Осъдиха Светлана Тихановская задочно на 15 години затвор в Беларус