НОВИНИ

Борис Бонев: Общините трябва да могат да налагат глоби на шофьорите при нарушения

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:41, 16.05.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Миналата седмица столичните общински съветници се събраха извънредно, за да обсъдят конкретни мерки, с които да ограничат трагичните катастрофи. Едно от предложенията бе да се използват столичните видеокамери за наблюдение.

Пред "Денят започва" общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев обаче изрази съмнение дали това ще е ефективно.

"Не съм специалист по софийските камери, но много се съмнявам камери за видеонаблюдение да могат да засичат скорост. Ако беше толкова лесно, КАТ нямаше непрекъснато да се чудят откъде да търсят пари за закупуване на камери за скорост", коментира той.

По думите на Бонев общинските камери да се използват за засичане на други нарушения на пътя и общините трябва да имат право да налагат глоби на шофьорите.

"Прави впечатление, че в България като че ли има конкуренция при институциите коя да налага повече глоби, но когато МВР очевидно няма капацитет, трябва да се даде възможност на общините да се налага трети контрол", заяви той.

По думите на Бонев по време на извънредното заседание на СОС миналата седмица не са обсъждани никакви мерки, а общинарите се опитали да прехвърлят цялата вина за пътните инциденти на МВР.

Борис Бонев заяви, че от "Спаси София" неколкократно са предлагали мерки за подобряване на пътната обстановка. Сред тях са полагане на по-качествена маркировка, както и светофарите по основните булеварди на София да работят денонощно.

От партията на Бонев предлагат и общинска полиция под прякото управление на кмета на Столична община, която да може да изпълнява мерки за пътна безопасност.

Вижте още в прякото включване

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: Не смятам, че ПП-ДБ може да подкрепи първия мандат
Атанас Атанасов: Не смятам, че ПП-ДБ може да подкрепи първия мандат
Мартин Атанасов стана шампион със Зираатбанк в Турция
Мартин Атанасов стана шампион със Зираатбанк в Турция