НОВИНИ

Започна фестивалът в Кан с филм с участието на Джони Деп

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 16.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Първа вечер на фестивала в Кан и голямото завръщане на Джони Деп. Филмът "Жан дю Бари" с негово участие дава официалното начало.

В 76-ото издание за престижната "Златна палма" се конкурират 21 филма. Както и в предишните години, мерките за сигурност са драконовски, а префектурата забрани провеждането на демонстрации. Международният филмов фестивал продължава до 27 май.

Плеяда от звезди на "Кроазет", силна селекция от филми и богата съпътстваща програма. И голямото завръщане на Джони Деп. Филм с негово участие е избран за откриването на фестивала в Кан. Решението предизвика полемика заради бурната съдебна битка с бившата му съпруга Амбър Хърд, но също и заради обвиненията към режисьорката на филма Майвен, отправени от журналист, който твърди, че тя го е нападнала в ресторант. Филмът "Жан дю Бари" е една от 70-те ленти в официалната селекция, 21 от които са в конкурсната програма.

"Не знам какъв е имиджът на Джони Деп в Съединените щати. За да бъда честен, ние гледаме филм. В живота си се водя от едно правило - свобода на мисълта, свобода на словото, свобода на действие в рамките на закона. Така че ако имаше забрана за Джони Деп, ако имаше забрана да участва във филм и ако този филм беше забранен, сега нямаше да говорим за това", каза Тиери Фремо, директор на фестивала в Кан.

В контекста на социалното напрежение във Франция заради пенсионната реформа, синдикатът CGT заплаши с прекъсвания на електричеството по време на културни и спортни събития, сред които фестивала в Кан.

"Имаме добър диалог със синдикатите и засега няма нищо, което да ни засяга. Ще видим, но при всички случаи фестивалът в Кан е защитена зона за 15 дни", каза Тиери Фремо.

Тази година присъствието на дамите е по-силно.

"В конкурса участват седем режисьорки, т.е. повече от 30%, и това е рекорд за Кан", каза Фремо.

С внимание ще бъде следен Харисън Форд и петия епизод от легендарната сага "Индиана Джоунс". Почетна "Златна палма" ще получи Майкъл Дъглас. А на постера тази година грее чернобяла фотография на Катрин Деньов от 1968 г. На форума в Кан тази година се очакват близо 35 000 гости.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тийнейджър застреля трима души в американския щат Ню Мексико
Тийнейджър застреля трима души в американския щат Ню Мексико
Нова серия атаки срещу Киев
Нова серия атаки срещу Киев