НОВИНИ

Нова серия атаки срещу Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:04, 16.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Масирана руска атака срещу Киев. Няма данни за жертви. Русия е използвала боеприпаси с морско, наземно и въздушно базиране, както и дронове. Според Киев украинските военновъздушни сили са обезвредили всички изстреляни от Русия ракети. Това е осмата атака срещу украинската столица от началото на месеца.

Великобритания ще предостави на Украйна бойни дронове

Около 2:30 часа след полунощ в Киев се задейства сигнал за въздушна тревога. Причината е масиран руски обстрел. Беше като дъжд от метеорити, казват жителите на Киев.

Според Украйна военновъздушните сили са унищожили 18 руски ракети, сред тях и хиперзвукова "Кинжал". За нея Москва твърдеше, че не може да бъде унищожена от нито една система за ПВО в света. Киев е бил атакуван от север, юг и изток. Сред най-засегнатите е район Соломянски, където има летище. Щети има и в зоологическата градина в Киев.

Руското военно министерство смята атаката за успешна.

"През изминалата нощ въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удари с високоточно оръжие с далечен обсег по пунктове за дислокация на украинските въоръжени сили, както и по места за съхранение на боеприпаси и военна техника, доставени от западни държави. Всички набелязани цели са поразени. С хиперзвукова ракета "Кинжал" в град Киев е поразен зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът", произведен в Съединените щати", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната.

През изминалите седмици Русия активира въздушните атаки - вероятно в очакване на украинското контранастъпление. А целта е изтощаване на украинските системи за ПВО. В Украйна беше арестуван висш магистрат по обвинение в корупция. Задържан е председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев за подкуп в размер на 2,7 милиона долара. Борбата с корупцията е предварително условие, поставено на Киев от Брюксел за присъединяване към ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна фестивалът в Кан с филм с участието на Джони Деп
Започна фестивалът в Кан с филм с участието на Джони Деп
Гешев ще внесе искане за освобождаването на Борислав Сарафов във ВСС
Гешев ще внесе искане за освобождаването на Борислав Сарафов във ВСС