НОВИНИ

Ще стигнат ли партиите до пресечна точка или кабинет с първия мандат вече е мираж? (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:39, 15.05.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

БСП прекратяват разговорите за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Корнелия Нинова обвини партията победител на изборите в хаос и лицемерие. Часове преди да получи мандата за съставяне на правителство номинираната за премиер Мария Габриел разговаря с три от парламентарно представените формации, сред които и БСП, а също ДПС и "Има такъв народ".

Мария Габриел отново повтори, че предлага експертно правителство с конкретен хоризонт на действие като формациите, които биха го подкрепили, ще запазят своята идентичност.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към Бойко Борисов като му каза, че е допуснал грешка, предлагайки политическа фигура за кандидат за министър-председател и изреди всички приоритети за левицата като постави и особен акцент върху това, че от БСП са категорично против предоставянето на оръжия за Украйна.

ДПС са на мнение, че приоритетите, които са представили от ГЕРБ-СДС, се припокриват с техните, що се отнася до експертното правителство.

От ИТН са на мнение, че в момента страната ни има нужда от кабинет, който да получи максимално широка подкрепа.

Само БСП, ДПС и "Има такъв народ" получиха покана за втория кръг разговори за правителство.

Мария Габриел, номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС: "Моето предложение към вас е експертно правителство с ясно очертани приоритети, мерки, срокове. С ясен срок на мандат, който да покаже и на българите, че това работещо правителство защитава техните интереси. Форматът, който се предлага, не е коалиция. Аз вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си без това да възпрепятства съставянето на правителство.

На срещата с кандидат-премиера на ГЕРБ от ляво препотвърдиха позицията си: не на оръжията за Украйна. Поставиха акцент и върху бюджета. Часове по-късно отчетоха:

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Борисов действа на принципа: "кой каквото иска му го дава." БСП искат 4,5, за да има пари за хората - добре. ИТН искат под 3, защото не трябва да се харчат пари - "добре, на вас пък под 3." ДБ и ПП искат оставката на Гешев, "ето ви оставката на Гешев". Това е крайно несериозно. Ние резервна гума и резервен пръст на Парламента на бутоните няма да бъдем. Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат - нито за участие, нито за подкрепа. Направихме достатъчно, хаоса и лицемерието, което демонстрират не може да продължават. Имат своята стъпка към ПП и ДБ, с които нямат никакви различия".

Лидерът на ДПС смята, че приоритетите, които от ГЕРБ са представили, се припокриват с техните и акцентира върху ефективното използване на ресурсите от Европа и съдебна реформа през промени в Конституцията.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: "Ясен мандат за нас означава: ясно поети ангажименти, които да се следват във времето. Малко нескромно може да звучи, но ние от ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот. Според нас профилът на кабинета трябва да изглежда така - европейски, Брюкселски".

"Има такъв народ" са на мнение, че в изпълнителната власт трябва да има експерти, а не политически лидери, които много често мечтаят да бъдат министри или министър-председатели.

Снимки: Десислава Кулелиева

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН: "Би било по-правилно в тази обстановка страната да има редовно избрано правителство с по-широка подкрепа от повече партии. Тъй като ние подкрепа бихме дали за конкретни неща и за конкретна посока на развитие на страната - най-тежкото нещо е бюджета. Нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, ние няма да подкрепим, съответно няма да подкрепим и такъв тип правителство".

Ще стигнат ли партиите до пресечна точка или кабинет с първия мандат вече е мираж - предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима състезатели по бадминтон ще представят България на турнир в Марибор
Шестима състезатели по бадминтон ще представят България на турнир в Марибор
САЩ и Канада с трети победи на световното първенство по хокей на лед
САЩ и Канада с трети победи на световното първенство по хокей на лед