НОВИНИ

Скъсаната оставка: Как политическите сили коментираха заявеното от главния прокурор

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:45, 15.05.2023
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Реакции на почти всички политически сили днес след думите на Иван Гешев. Пълно отрицание на казаното от него от страна на Бойко Борисов и критики за закъсняла реакция от служебния вътрешен министър са само част от тях.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не се е разпознал в думите на главния прокурор и отрече всички негови твърдения по свой адрес. Отбеляза, че в казаното от Иван Гешев не е чул нито името на Румен Радев, който се гордеел, че не е подписал указа за назначаването му, нито на Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, "Възраждане", БСП, ДПС, ИТН и всички други, искали оставката му пред последните две-три години.

"В България, ако не накажеш Бойко Методиев Борисов - нищо не е казано", заяви Борисов.

В ефир главният прокурор каза, че всичко е започнало преди месеци, когато вие сте му предложили да стане посланик в Израел, Турция или да влезе в политиката?

"Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват и подписват от президента Радев, то няма как да стане. На нито един прокурор или съдия не съм се обаждал. Никакви листчета не съм пращал и никакви предупреждения не съм изпращал, защото не сме в тази позиция", заяви Бойко Борисов.

Обадил се на Гешев в първите минути след инцидента.

"За да изразя съчувствие, загриженост и молба да намерят извършителите, съчувствие към семейството му, защото този, който си позволи да плаши семейство, той е боклук. А да наречеш избраниците на народа политически боклук, също не е коректно", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов твърдо отрече да има общо и с думите на Гешев, свързани с делото за "Барселонагейт".

"Те вече колко години го мъкнат? Или да го прекратяват или да го повдигат, аз къща в Барселона нямам, какво да ви кажа?", коментира Борисов.

Заключението на Бойко Борисов е, че щом предложената от него за кандидат-премиер Мария Габриел е казала, че съдебната реформа и оставката на Гешев са първи в нейната програма, от ГЕРБ изведнъж станали лоши, а всички опорки, че някой ги е покривал, се оказали грешни.

"И съм убеден, че има сили, които като се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила".

Кои са тези сили?

- Ми, витаят, каза Борисов.

Затова и Борисов бил още повече убеден, че трябва да се направи редовен кабинет.

По темата Гешев лидерът на ДПС Мустафа Крадайъ заяви, че оставката е личен акт. Той отговори и на обвиненията на думите на главния прокурор, че позицията на ДПС граничи с предателство.

"Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна и сме се опитвали да подредим темата съгласно Конституцията. Има си компетентни органи, има разделение на властите, всеки компетентен орган да си вземе съответните решения и да си носи отговорността, включително и Народното събрание като висшия орган в държавата, законодателния орган, да създаде онези необходими правила и закони, които са необходими", заяви Мустафа Карадайъ.

Според Тошко Йорданов от ИТН думите на Гешев днес доказват нещо, което българското общество знае, а именно, че има политическо влияние или поне опит за политическа намеса в съдебната система.

"Ако "Има такъв народ" не бяха свалили ГЕРБ преди две години, това в момента нямаше да се случва, т.е. изчегъртването на модела ГЕРБ, говоря за модела, под някаква форма е напреднало, защото тези обвинения за скрити заплахи, които хвърчат в момента, са доказателство, че това вече не е такова монолитно срастване на политическа и съдебна власт. Не са само тези партии с влияние в съдебната система. Не е тайна, че ДБ имат силно влияние в съдийската колегия", заяви Тошко Йорданов.

От "Възраждане" заявиха, че няма да коментират темата. Пред медиите лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от главния прокурор като изключително тревожно.

"Ще повярваме, че е искрен и е така, ако уплътни тези свои думи днес с реални действия от утре нататък", каза Корнелия Нинова.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че отдавна е призовал Гешев "да си отворят очите за това, което става в държавата".

"Трябваше да се случи много по-рано, да е прогледнал много по-рано, и ръководената от него прокуратура трябва да е въвела върховенството на правото и да е възстановила чувството за справедливост у българските граждани. Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват определени политици и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях, това е много закъсняла справедливост. Надявам се да се случи все пак", заяви Иван Демерджиев.

Демерджиев допълни, че досега при тях не е достигала информация за заплахи към главния прокурор и ако има такава, са щели да реагират.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид поздрави Барселона за спечелената титла на Испания
Реал Мадрид поздрави Барселона за спечелената титла на Испания
Сигнали за змии в централната част на Русе - опасни ли са?
Сигнали за змии в централната част на Русе - опасни ли са?