НОВИНИ

При 100% преброени бюлетини в Турция: Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:30, 15.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обявиха официално втори тур на изборите в Турция. Преброени са 100% от бюлетините. Реджеп Ердоган печели 49.51%, Кемал Кълъчдароглу - 44.88%, Синан Оган - 5.17%.

Избирателната активност е 88.92% в Турция и 52.69% в чужбина. Данните са на Висшия избирателен съвет.

Изявленията на Ердоган и Кълъчдароглу дойдоха около 2.00 часа след полунощ. Ердоган се появи изненадващо в Истанбул, след това се отправи към сградата на Партията на справедливостта и развитието и излезе на балкона, където 22 години обявяваше победа, но този път това не се случи.

Кълъчдароглу изрази готовност да срази опонента си на втория тур.

"Искам да благодаря на всеки един от моите граждани, които отидоха до урните и гласуваха. Бих искал да изкажа благодарност на братята и сестрите, които предпочетоха нас. Освен числата и статистиката, изборите показаха безспорно, че победителят е нашата страната. Турция отново доказа, че е сред водещите демокрации в света, със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на гражданите в техния политически избор", заяви Реджеп Ердоган.

"Въпреки всички клевети и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота продължават да постъпват. Ако народът ни ще решава на балотаж - с удоволствие. Определено ще спечелим тези изборите на втори тур!", заяви Кемал Кълъчдароглу.

Сега всички погледи са насочени към третия кандидат за президент Синан Оган, който събра 5%. Въпросът е къде ще се прелеят тези 5% - към опозицията или към управляващите. В следизборната си реч снощи Оган заяви, че ще съобщи следващите дни.

"Предстоят ни още едни тежки 15 дни, по време на които ще направим всичко по силите си да бъдем полезни за гражданите и страната. Засега няма да заявяваме подкрепа за едната или другата партия", заяви Синан Оган.

Според Джигдем Устун от Центъра за изследване на икономически и външни политики предстоят много политически пазарлъци.

"Най-вероятно двамата кандидати ще се вгледат в това къде са получили гласове и къде не са, ще анализират каква е била причината за определени модели на гласуване в определени райони и ще работят върху това. Като важна тема се очертава националната идентичност, национализмът и вероятно кандидатите ще се фокусират върху национализма. В Анадола, в централна Турция се наблюдава голяма подкрепа за Ердоган, защото той отправя по-консервативни послания, така че ако аз бях в щаба на Кълъчдароглу щях да се насоча към тези въпроси и хората в този регион с тяхното разбиране за национална идентичност и тяхната религиозна чувствителност", заяви Джигдем Юстун, генерален секретар на Център за изследване на икономически и външни политики.

Няма изненада в резултатите от вота за парламент - очаквано - Народният алианс, начело с Партията на справедливостта и развитието, печели мнозинство, а на второ място се нарежда опозиционният Национален алианс.

Вижте и още във включването от Турция на Тоня Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квалификант отстрани Карлос Алкарас от "Мастърс" турнира в Рим
Квалификант отстрани Карлос Алкарас от "Мастърс" турнира в Рим
България е световен шампион в спортния риболов
България е световен шампион в спортния риболов