НОВИНИ

От пратениците на БНТ: Турция отива на балотаж за първи път в историята си

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:02, 15.05.2023
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Слушай новината

Турция отива за първи път на балотаж за президент. Нито един от двамата кандидати - настоящият държавен глава Реджеп Ердоган и представителят на обединената опозиция - Кемал Кълъчдароглу, не успя да събере 50% от гласовете.

При 99% преброени бюлетини Реджеп Ердоган получава 49,4%, а Кемал Кълъчдароглу - 44,96%. Тези резултати не оправдават проучванията преди изборите, които даваха само 2% преднина на Ердоган.

Сега всички погледи са отправени към третия кандидат на вота - Синан Оган, представител на Ата, който получи около 5% от гласовете. Той заяви, че ще обяви кого ще подкрепи на втория тур след няколко дни.

Още подробности вижте във включването на специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

Нажежена е атмосферата в Истанбул в двата лагера на кандидатите за президентския пост. И за привържениците на Ердоган, и за поддръжниците на Кълъчдароглу надеждата не е изчезнала, защото предстои втори тур на 28 май.

И двамата претенденти обещават на избирателите си, че ще победят на втория тур.

"Искам да благодаря на всеки един от моите граждани, които отидоха до урните и гласуваха. Бих искал да изкажа благодарност на братята и сестрите, които предпочетоха нас. Освен числата и статистиката изборите показаха безспорно, че победителят е нашата страната... Турция отново доказа, че е сред водещите демокрации в света, със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на гражданите в техния политически избор", заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Снимки: БГНЕС

"Нека гласовете се преброят, резултатът ще стане известен възможно най-скоро. Страната не може повече да понася несигурност. Не се страхувайте от волята на хората. Нека и Върховният избирателен съвет поеме отговорност. Не позволявайте обществото да бъде разсеяно. Повтарям - не блокирайте волята на народа. Приканвам наблюдателите на терен да не си тръгват от избирателните комисии. Ние сме тук докато всеки глас не бъде преброен. Въпреки всички клевети и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. ... Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота продължават да постъпват. Ако народът ни ще решава на балотаж - с удоволствие. Определено ще спечелим тези изборите на втори тур!", заяви Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция.

"Не можех да стоя вкъщи. Дойдох да следя броенето. Много съм развълнувана. Вярвам, че ще спечелим. Време е да се отървем от тази система. Особено като жена искам тази промяна. Случващото се в страната е ясно. Надявам се да спечелим, надявам се всичко да се случи както го искаме", заяви Еврим Нарин, привърженик на Републиканската народна партия.

Следващите две седмици са решаващи за Турция. Никой политик досега не е правил кампания за втори тур. Какво предстои коментира Джигдем Устун, генерален секретар на Център за изследване на икономически и външни политики.

"И двамата кандидати - и Ердоган и Кълъчдароглу, получават легитимността си от хората. Те не оспорваха вота на хората. Нямаше да е много мъдро да казват нещо срещу думата на хората, в която и да било демокрация, предполагам. И както във всяка демократична държава, така и в Турция, политиците не казаха нищо срещу думата на хората. Ако има балотаж, това ще бъде ново за нас, със сигурност. Ние сме с нова система - досега имахме парламентарна система, а сегашната - президентска система - е нова за нас. Но се надявам, че ще видим спокоен период от две седмици. И в края му ще видим какво наистина мислят хората. Но преди това ще има много преговори", прогнозира Джигдем Устун, генерален секретар на Център за изследване на икономически и външни политики.

Безспорни за резултатите от парламентарния вот, който се проведе успоредно с изборите за президент. Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган печели мнозинство от 321 места в 600-местния Меджлис, следван от Националния алианс на опозицията, начело с Кемал Кълъчдароглу, който ще разполага с 213 депутати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Отдавна апелирам към прокуратурата да се събуди
Демерджиев: Отдавна апелирам към прокуратурата да се събуди
Даниел Иванов-Аоияма с втори пореден успех на турнира в Токио
Даниел Иванов-Аоияма с втори пореден успех на турнира в Токио