НОВИНИ

Турция: Кемализъм срещу Ердоганизъм - кой ще спечели и как това ще се отрази на отношенията с България?

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 15.05.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Светът гледа към Турция. Повратни избори за региона, вот от огромно значение за България, сблъсък на две политически философии – „кемализъм“ срещу „ердоганизъм“. Кой печели, кой ще спечели и защо - коментар в "Денят започва" на бившия заместник министър на външните работи Милен Керемедчиев и бившия консул в Истанбул и Одрин Пламен Теодосиев.

След 20 години в управлението и в голямата политика и след голямата икономическа криза, в която е Турция в момента, е нормално Ердоган да получи доста сериозни удари, заяви в студиото на „Денят започва“ Милен Керемедчиев, но допълни, че въпреки това, умелият и даже хитър политик Ердоган успя да „обърне мача“ в своя полза.

„В началото при стартиране на кампанията за президентските избори, разликата беше близо 10% повече за неговия опонент, но сега се вижда, че той успя да обърне този резултат. За първи път имаме балотаж, но 5%, което се равнява на близо 2 млн. и 600 хиляди гласоподаватели, е доста сериозна преднина, която има Ердоган в момента“ , смята Керемедчиев.

Според бившия ни консул в Истанбул и в Одрин Пламен Теодосиев губи в тази битка, въпреки, че всичко ще се реши в предизборната кампания през следващите две седмици.

„Опонентът на Ердоган не е толкова харизматичен, но кметовете на двете най-големи общини – Истанбул и Анкара водят неговата предизборна кампания, подкрепян е от още 11 кмета и на втория тур всичко ще зависи от тяхната стратегия“, уточни той

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън Селтикс надви Филаделфия 76ърс в решителния сблъсък и ще играе във финала на Източната конференция
Бостън Селтикс надви Филаделфия 76ърс в решителния сблъсък и ще играе във финала на Източната конференция
Иван Гешев скъса оставката си, призова Сарафов да си я подаде
Иван Гешев скъса оставката си, призова Сарафов да си я подаде