НОВИНИ

Мария Габриел вече не е еврокомисар, Урсула фон дер Лайен прие оставката ѝ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:55, 15.05.2023 (обновена)
5247
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

След като получи мандата за съставяне на правителство, стана ясно, че Мария Габриел е подала оставка като еврокомисар. Тя вече е приета от Урсула фон дер Лайен. В специално изявление тя благодари на Габриел за работата ѝ като комисар. Наложило се е да подаде оставка, защото има несъвместимост между постовете кандидат-премиер и еврокомисар. България има право да предложи друг еврокомисар, но не е задължително той да поеме същите ресори. Новият кандидат на страната ни трябва да бъде одобрен от Европарламента и Съвета. Мандатът на сегашната Комисия изтича догодина.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката на еврокомисаря Мария Габриел.

“Комисар Мария Габриел ме уведоми, че днес ще получи от българския президент мандат за съставяне на правителство. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите. Поради това тя подаде оставката си като член на Комисията", казва председателят на ЕК и допълва, че е приела нейната оставка.

Фон дер Лайен благодари на Мария Габриел за нейната служба като комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. През трите години и половина на тази длъжност тя има голям принос за напредъка на приоритетите на Комисията в тази област, се казва в изявлението й.

"Благодарна съм по-специално на комисар Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации „Хоризонт Европа“, за силния тласък за иновации и стартиращи предприятия чрез Европейския съвет за иновации и за личния й ангажимент да направи Европейската година на младежта успешна”, казва още фон дер Лайен.

Председателят на ЕК благодари на Габриел и конструктивния принос към работата на комисарите като цяло и й пожелава всичко най-добро. "Убедена съм, че нейният европейски опит в този и предишния колегиум на комисарите ще бъде използван добре за страната", казва още тя.

Изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер и вицепрезидентът Маргаритис Схинас ще отговарят за ресорите Мария Габриел, става ясно от изявлението на фон дер Лайен. Изпълнителният вицепрезидент Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, докато вицепрезидентът Шинас ще отговаря за образованието, културата и младежта.

България има право да предложи друг еврокомисар на мястото на Мария Габриел, но не е задължително той да поеме същите ресори. Новият кандидат на страната ни трябва да бъде одобрен от Европарламента и от Съвета. Мандатът на сегашната комисия изтича догодина, когато са следващите избори за европейски парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симоне Индзаги: Трябва да влезем с хладен ум и горещо сърце в реванша с Милан
Симоне Индзаги: Трябва да влезем с хладен ум и горещо сърце в реванша с Милан
Пиоли: Никой не вярва, че можем да играем финал, но знам, че можем да изиграем голям реваш с Интер
Пиоли: Никой не вярва, че можем да играем финал, но знам, че можем да изиграем голям реваш с Интер