НОВИНИ

След изявлението на Гешев: Сарафов поиска лична охрана, Тодоров съзря опит за атентат срещу прокуратурата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:25, 15.05.2023
Чете се за: 06:57 мин.
У нас
Слушай новината

След поредицата обвинения, които главният прокурор Иван Гешев отправи в изявлението си днес, последваха и реакциите на заместниците му. Борислав Сарафов призова Висшия съдебен съвет да отстрани Иван Гешев и го определи като неуравновесен. Заместник главният прокурор каза, че се страхува за живота си и затова иска охрана.

Процедурата по освобождаването на Гешев днес се отпуши. В "Още от деня" председателстващият ВСС Боян Магдалинчев съобщи, че той е получил предложението за предсрочното му освобождаване. Самият той никога не е виждал такова напрежение в съдебната институция.

Сарафов нарече Гешев "неуравновесен" и заяви, че се страхува за живота си

Борислав Сарафов започна изявлението си пред медиите като посочи, че няма намерение да прави театър и да къса демонстративно и ритуално своята оставка.

"Тази роля отива на г-н Гешев. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи."

Той допълни, че не таи лоши чувства към Иван Гешев и не става въпрос за лична вражда или вендета, но точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е "необходим дълбок катарзис, за да може най-сетне прокуратурата да заработи в ползва на обществото". Сарафов обвини Гешев, че ползва за лична резиденция държавната база на прокуратурата в курорта Боровец, известна като "Вила на регентите".

"Може би там ще видите прословутия температурен охладител. Знаете, че Гешев ползва два бронирани автомобила, които са закупени с пари на институцията. Стойността на всеки един от тях е над един милион лева. Г-н Гешев явно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост. Служителите не са негови слуги (...) Г-н Иван Гешев превърна прокуратурата и кабинета си в хан за ромските барони, с които ходи ритуално да яде баклава в Столипиново и Факултета. Срамно е това. Аз и колегите ми се срамуваме от неговото поведение. Крайно време е някой да каже царят е гол", заяви директорът на НСлС.

Сарафов посочи, че самият Гешев е онагледил думите му, че прокуратурата е нагазила дълбоко в политиката. Цитира думи на главния прокурор, че е възложил на състудент разследването по случая "Барселонагейт".

"Начело на институцията ни отново, както преди 20 години, има неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като частна собственост. Отново призовавам ВСС да инициира производство, да провери изнесените от мен данни. Ще изнеса, ако се налага, всичко, с което разполагам пред ВСС и незабавно да освободи Иван Гешев."

Сарафов призова всички прокурори да проведат общи събрания по места и да отговорят на въпроса дали искат начело на институцията Иван Гешев, а тези общи събрания да бъдат открити за медиите. Той поиска още и защита от държавата, защото се страхува за живота си и уточни, че едва сега е решил да се противопостави на начина, по който се ръководи държавното обвинение, тъй като досега е опитвал "да пази честта на пагона".

Охрана на заместник главния прокурор Борислав Сарафов няма да бъде отказана

"Тъй като познавам Иван Гешев, се страхувам за живота си и настоявам за охрана, за да не се окажа внезапно убит така, както се оказа убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор преди 20 години."

Заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров, на когото Борислав Сарафов поиска освобождаването заради медийни изяви около атентата срещу главния прокурор, съзря опит за преврат в прокуратурата.

Снимки: БГНЕС

- Прави ли Сарафов опит за преврат в прокуратурата?

Ясен Тодоров: Поне така изглежда. Той обвинява мен и главния прокурор, че сме някакви от страната на лошите, а той на бял кон ще дойде и ще оправи прокуратурата, която е затънала в политическото блато (...) Ако г-н Сарафов е бил несъгласен с политиката на прокуратурата, е имало начин да изрази това несъгласие, като си подаде демонстративно оставката (...) Аз веднага си зададох въпроса къде е бил Сарафов последните 10 - 12 години.

Ясен Тодоров: Взривът срещу кортежа на Гешев е категоричен опит за убийство

Днес магистрати коментираха и становището на прокурори от Софийската апелативна прокуратура, обявено пред дни в подкрепа за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Ивайло Ангелов, говорител на Апелативна прокуратура-София: "Никой не е разбрал кой се е подписал, кой я е публикувал, по какво причина. Излезе на сайта и всички тогава разбрахме.

- Вие как разбрахте?

Детелина Йотова, прокурор: По същия начин, когато излезе на сайта."

В предаването "Още от деня" представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че процедурата за отстраняване на Иван Гешев вече е започнала. Този следобед обвинител номер едно е подписал , че е получил препис от предложението на вносителите.

"Предложението вече е връчено и започва да тече един седемдневен срок, в който главният прокурор може да направи възражение по предложението, което е внесено срещу него и да посочи доказателства."

Боян Магдалинчев, ВСС: Гешев е получил предложението за предсрочно освобождаване днес

След това пленумът на ВСС има тридневен срок, в който трябва да свика заседание, на което да провери редовността и допустимостта на искането.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките на България проведоха първа тренировка в Баку преди началото на европейското първенство
Гимнастичките на България проведоха първа тренировка в Баку преди началото на европейското първенство
Русия отхвърли твърдения, че Пригожин е предлагал сделка на Киев за Бахмут
Русия отхвърли твърдения, че Пригожин е предлагал сделка на Киев за Бахмут