НОВИНИ

Сарафов нарече Гешев "неуравновесен" и заяви, че се страхува за живота си

сарафов начело прокуратурата имаме неуравновесен човек присвоил
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 15.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов обвини главния прокурор Иван Гешев в приватизиране на прокуратурата и заяви, че се страхува за живота си. На брифинг Сарафов призова ВСС да отстрани Гешев и поиска да му бъде назначена лична охрана.

"За да не се окажа внезапно убит като прокурора Колев по времето на един друг главен прокурор преди 20 години. В този смисъл се обръщам към министъра на правосъдието Крум Зарков, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Защото познавам г-н Гешев и именно затова се страхувам за своя живот. До днес, за разлика от него, аз водех нормален живот. Ходех с жена си и с децата си до магазина. За съжаление, от днес това за мен и семейството ми няма да бъде възможно, защото познавам методите на г-н Гешев".

Изявлението му идва след брифинга на Иван Гешев по-рано днес, на който той скъса предварително написаната си оставка и призова Сарафов да подаде своята. Директорът на НСлС заяви:

"Днес няма да правя театър и да късам ритуално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Аз ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика, доколкото това изобщо е възможно. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние вадим мръсните си гащи и ги развяваме пред медиите и обществото".

Сарафов заяви, че няма да призовава Иван Гешев да подава оставка, но ще настоява ВСС да го отстрани. По думите му с днешното си изявление Гешев е направил ясна заявка за влизане в политиката. Нарече го "неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата" и заяви, че е е непригоден за длъжността си.

Борислав Сарафов отправи още обвинения към Иван Гешев. Сред тях - че използва за лична резиденция почивната база на държавното обвинение в Боровец (т.нар. Вила на регентите) и никой от магистратите няма достъп до нея.

"Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да е друг не притежава нотариален акт за собственост на институцията. Тя е на гражданите, не негова лична, а служителите ѝ не са негови слуги".

Коментира и делото "Барселонагейт":

"Самият той днес каза, че неговият състудент, на когото е възложил делото "Барселонагейт", коментира с него развитието по този казус. Днес потвърждавам нещо, което и вие сами знаете - именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролират ритъма на делата и да дават насоки кой казус кога и по какъв начин да бъде решен. Той днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците".

По думите на Сарафов Иван Гешев ползва и два бронирани автомобила, закупени с пари от прокуратурата.

Вижте изявлението му тук:

По време на изявлението си днес Иван Гешев отправи обвинения към ГЕРБ, ДПС и заместника си Борислав Сарафов. Миналата седмица шестима прокурори от ВСС внесоха искане за предсрочното освобождаване на Гешев заради тежко нарушение на служебните му задължения, свързано с разследването на взрива до кортежа му на 1 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите на ЦСКА до 16 години са шампиони в държавното първенство
Юношите на ЦСКА до 16 години са шампиони в държавното първенство
Волейболистките на ЦСКА спечелиха турнира за Купата на България за девойки под 18 години
Волейболистките на ЦСКА спечелиха турнира за Купата на България за девойки под 18 години