НОВИНИ

Борис Станков: Голяма част от клубовете са за промяната

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:49, 10.10.2021
Чете се за: 05:55 мин.
Спорт
борис станков арена спорт голяма част клубовете промяната
Слушай новината

Борис Станков, който е част от екипа на Димитър Бербатов в битката за президентския пост в БФС беше гост в предаването "Арена спорт" по БНТ, където коментира предстоящия Конгрес на 12 октомври.

В интервюто Станков за пореден път подчерта, че Бербатов и неговият тим са се опитали да вникнат дълбоко в проблемите на българските футболни клубове и призова делегатите на Конгреса да гласуват със своята съвест в търсенето на промяна за българския футбол.

В началото дългогодишният член на БФС коментира и думите на вицепрезидента на централата Емил Костадинов, който по-рано в предаването заяви, че настоящото ръководство е изпълнило напълно програмата си 2018-2022 година.

"Г-н Костадинов заема висока длъжност в структурата на БФС като вицепрезидент. За съжаление обаче от това, което чух, той изрече сериозни лъжи и показа некомпетентност по теми, с които трябва да е добре запознат. Учуди ме, че той каза, че нито един от другите кандидати не е бил представил програма. Още април месец, когато г-н Бербатов заяви, че ще се кандидатира, имаше двучасова пресконференция, на която представихме много детайлна програма. Не си спомням друг от кандидатите да е имал толкова дълга пресконференция. Преди две седмици пуснахме и уебсайт, в който е публикувана цялата програма, приоритетите, как трябва да се проведе Конгресът, за да бъде легитимен, както и част от нашия екип”, сподели Станков.

“Костадинов каза още, че програмата 2018-2022 е била изпълнена напълно, но това не е и на половина вярно, тъй като аз съм участвал в изготвянето й. На първо място, националният отбор не се класира за Евро 2020. Освен това, имаше заложена концепция за 10-годишно развитие на ДЮШ и аз искам да попитам къде е тя. Имаше и план за това поне половината от населението да се занимава под някаква форма с футбол, но само като видите посещаемостта на мачовете на националния отбор, разбирате колко всъщност хората се интересуват от футбола в България", коментира Борис Станков.

Членът на екипа на Бербатов заяви още и какви са били изискванията на техния щаб относно провеждането на Конгреса, подчертавайки, че използването на интегралната бюлетина не е достатъчно.

"Не, интегралната бюлетина не е достатъчна. Г-н Величков вече сподели какви са нашите изисквания към провеждането на Конгреса, в които бяха посочени още много други точки. Например, бюлетините да бъдат преброявани в залата, делегатите да гласуват пред цялата зала и не на последно място този Конгрес да бъде предаван на живо”, заяви Станков.

Синът на треньора Александър Станков говори и за програмите на УЕФА и ФИФА за финансиране на футбола в отделните държави.

"Програмите на УЕФА и ФИФА са за развитие на футбола в конкретната държава. Проектите обаче се предлагат от футболните федерации. От БФС можеха да изградят една по-малка база, която да служи единствено за националните отбори, а всички останали проекти да бъдат за развитието на ДЮШ и аматьорския футбол", каза Станков.

Дългогодишният служител към Международния отдел на БФС отговори и на думите на Йордан Лечков, който заяви, че Димитър Бербатов няма никакви шансове за победа на предстоящия във вторник Конгрес.

"За първи път кандидат за президент и неговият екип си направи труда да организира срещи в цялата страна, за да представи своята програма и да разбере какви са в действителност проблемите на аматьорските отбори от различните места. В същото време обаче чуваме, че се организират съмнителни срещи с клубове в ресторантите, на които не се обсъждат идеи. Аз се надявам, че клубовете ще оценят нашето желание да се запознаем с техните проблеми. Някои от тях дори дадоха много добри идеи, които влязоха в нашата програма. Голяма част от клубовете са за промяна и ги призовавам на Конгреса да гласуват по съвест, да бъдат смели, да изразят желанието си за промяна. Всеки един от клубовете трябва да знае, че бъдещето на футбола е заложено на карта във връзка с досиетата "Пандора" и затова всеки от тях трябва да си тръгне с чиста съвест от Конгреса", коментира Борис Станков.

Накрая бе засегната и темата затова дали ще има пълна чистка в БФС, ако Димитър Бербатов застане начело на централата.

"Във БФС има кадърни хора. По никакъв начин не могат да бъдат поставени всички под един общ знаменател. Нашата цел ще бъде изграждането на една модерна федерация, която да отговаря на бързо развиващата се спортна индустрия", завърши Станков.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горан Благоев е кандидатът за президент на "Републиканци за България" и КОД
Горан Благоев е кандидатът за президент на "Републиканци за България" и КОД
В дните на японската култура: Подредиха изложба на икебана в Пловдив
В дните на японската култура: Подредиха изложба на икебана в Пловдив