НОВИНИ

Борислав Панков: Биатлонистите ни показаха потенциал, но не го реализираха

Борислав Панков БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 18.02.2022
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Помощник-треньорът на националния отбор по биатлон Борислав Панков сподели, че закъснялата форма е попречила на биатлонистите ни да развият потенциала си и да запишат още по-добри резултати.

Борислав Панков смята, че представителите ни ни показаха възможностите си, макар добрата им форма да закъсня.

"Нашия отбор се адаптира по-трудно. Владо първият му старт беше най-незадоволителен. На вторият беше доволен. Те показаха потенциала си, но не можаха да го реализират. Малко закъсня формата им. В последните Световни купи ще видим, че формата им дойде по-късно. Така се случи и миналия сезон. Тогава Милена влезна в топ 10 на Световна купа. Очакванията натежаха на Владо и Милена. Очакванията тежат на всички фаворити, едни го понасят, други не. Милена тръгна прекрасно на преследването стигна до 10-а позиция, но не издържа психически в стрелбата. За Милена има време. Резултатът бе по-фатален за Владо", добави той.

Помощник-треньорът на националния отбор оцени високо представянето на останалите български състезатели.

"Всички направиха най-добрите си класирания този сезон в тази Олимпиада. Всеки си направи най-доброто представяне на сезона. За съжаление тези резултати не са по-добри от тези през миналата година. Това отново е въпрос на анализ", каза той.

Борислав Панков коментира успеха на Йоханес Бьо, който спечели четвърти златен медал от Зимните олимпийски игри в Пекин, след като триумфира в масовия старт на 15 километра.

"Той доказа, че е един от талантите за всички времена. Днес бе безапелационен. Да му пожелаем да трупа още отличия, за да се бори с най-големите величия. Днес състезателите трябваше да избират, да правят опит за сигурна стрелба или да рискуват с бърз ритъм, за да не губят време. Той рискува. При жените на масовия старт, се видя, че стратегията да се играе изстрел за изстрел не работи. Той почерпи опит и от това. Сравненията с Оле Ейнар Бьорндален са уместни. Конкуренцията се сбива, разликите са все по-малки. Все повече хора се занимават с биатлон, въпреки това той доминира от няколко години" поясни той.

Помощник-треньорът на националния отбор даде мнението си и за успеха на Жюстин Бреза-Буше при жените.

"Не беше очаквано, но на фона на условията всичко бе възможно. Аз изразих съжаление, че състезателите ни не влязоха в масовия старт защото всичко беше възможно днес. Ние често забравяме грешките на големите състезатели, помним само победите им. За нашите състезатели помним само неуспехите. Нека си припомним и Латипов какво направи с руската щафета. Нека не помним избирателно", допълни той.

Борислав Панков посочи и тънкостите в спорта и помощта от късмета

"Много сложна дисциплина е биатлона, комбинира две различни дисциплини. Трябва да се направи бърз преход, има напрежение и се носи отговорност не само пред цялата нация. На Олимпиада всичко тежи. Понякога е въпрос на късмет. Днес стрелбата на Бьо бе на късмет, той стреля и след това започна вятъра. В женската надпревара беше страшно. Жените и мъжете се справиха от легнала позиция, но на права беше по-трудно", твърди той.

Помощник-треньорът на националния отбор очаква израстване от младите биатлонисти.

"За съжаление ни се налага да ползваме младежите и девойките в мъжките и женските гарнитури. Хубавата новина дойде от Европейското първенство за младежи, защото се видя, че идва приличен отбор. Благой спечели при конкуренция от по-големи състезатели. Те имат още да израстват, а вече победиха отбори като Русия и Украйна. Ще видим какво ще направят на Световното първенство, но ще им бъде труден прехода от единия края на Земята до другия", завърши той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнис вилнее в Западна Европа - трима са загинали в Нидерландия, един в Белгия
Юнис вилнее в Западна Европа - трима са загинали в Нидерландия, един в Белгия
Стоян Бъчваров: В българския хокей има потенциал, но нямаме къде да играем
Стоян Бъчваров: В българския хокей има потенциал, но нямаме къде да играем