НОВИНИ

Борислав Сандов: Спасяването на въглищните централи ще нанесе повече щети, отколкото ползи

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 20.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Рамките, в които Народното събрание опита да вкара Министерски съвет в един преговорен процес за отваряне и някаква промяна в Плана за възстановяване и устойчивост, гарантират неуспех на тези преговори, заяви в "Денят започва" бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов от "Демократична България".

"Парламентът е в нарушение на собствения си Правилник за дейността и организацията, доколкото въпросът беше разгледан само от една комисия , заяви той.

Той изтъкна, че липсват становища на комисиите по околна среда и по европейски въпроси, които не са заседавали по въпроса. Становище има само от Комисията по енергетика.

"Решението на Народното събрание всъщност казва, че няма да правим декарбонизация - нещо, което е невъзможно, заради поетия вече ангажимент от България да затвори въглищните централи през 2038 г. Страната ни все още няма дългосрочна стратегия за декарбонизация, няма влязъл в сила интегриран план "Енергетика и климат". Планът за възстановяване и устойчивост трябваше да акцентира и ние да задължим себе си да довършим две реформи - едната беше за съдебната система и контрол върху главния прокурор, другата беше свързана с декарбонизацията и залагане на ясни цели, които да постигнем до 2026 г.", каза Сандов.

По думите му щетите, които ще нанесе продължаването на работата на въглищните централи, ще са много по-големи от ползите, които бихме имали. Посочи, че преките щети са загуба на средства около 40% по Плана за възстановяване, загуба на всички средства от Фонда за справедлив преход, невъзможност за включване във Фонда за модернизация, освен това е възможно да не получим средства и по оперативни програми и други финансови инструменти. Косвените щети са, че няма да имаме инвестиции в нови възобновяеми източници.

Борислав Сандов допълни, че работата на въглищните централи се отразява негативно и на здравето на работещите в тях, което също не е за пренебрегване, както не можем да пренебрегнем и промените в климата, от които страдаме всички.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти
Санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти
Как Планът за възстановяване дава шанс за модернизиране на българското образование
Как Планът за възстановяване дава шанс за модернизиране на българското образование