НОВИНИ

Борислав Сарафов: Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив

борислав сарафов единодушното заключение касае концентриран насочен взрив
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"В огледа на местопроизшествието участва и израелски експерт по контратероризъм. Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив", заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

По думите му взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно.

"Става въпрос за изключително голям брой осколки, мощен взрив от тротилов еквивалент и добра насоченост на взрива. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широка част на автомобила, а не с предния десен калник и фар. Тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила", допълни Борислав Сарафов.

Той поясни, че мнението на всички експерти е, че тези метални сачми са оставени там с идеята да пробият бронировката на автомобила и да убият намиращите се в колата пътници.

"Взривът е добре подготвен, професионално изпълнен, заложен като засада. Целта на взрива е била да убие. Взривното вещество е самоделно изготвено, не е фабрично и произведено от някои от нашите оръжейни заводи. Това отново говори за максимален професионализъм, на минимум 3 килограма тротил еквивалент. Проверяват се всички версии, несериозно е да се мисли, че е било подготвено за друг автомобил. Този взрив е можел да убие невинни граждани. Предмет на разследване е дали има изтичане на информация. Става въпрос за електронно взривяване на бомба. За момента не е намерено второ взривно устройство", каза още Борислав Сарафов и не изключи възможността устройството да е било задействано и от голяма дистанция.

Според Сарафов със сигурност е имало визуален контакт.

"Има следи, които са оставени, извършителят е имал визуален контакт с пътя и автомобила и е контролирал ситуацията. Търсят се всички веществени доказателства, включително със следови кучета. Извършва се оглед на широк периметър. Възможно е да са българи, възможно е и да са чужденци. Много хора са разпитани. Това наистина беше опит за убийство, по колата има сериозни поражения", каза още Борислав Сарафов.

Премиерът Гълъб Донев събра началниците на МВР, спецслужбите и представители на прокуратурата, за да обсъдят действията на институциите след взрива срещу кортежа на главния прокурор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ номинира Николай Денков за премиер - ето кои са другите имена в проектокабинета им
ПП-ДБ номинира Николай Денков за премиер - ето кои са другите имена в проектокабинета им
Започват плейофите в Националната баскетболна лига
Започват плейофите в Националната баскетболна лига