НОВИНИ

Демерджиев: Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 02.05.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Има заподозрени за опита за покушение срещу главния прокурор. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет, където се провежда среща на премиера Гълъб Донев с представители на службите за сигурност. Той обаче отказа да даде подробности.

Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага НСО, трябва да бъдат завишени, защото в случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор, заяви още вътрешният министър.

"Това е автомобилът с най-добра защита, с който в момента разполага НСО. И именно тази добра защита е довело до това конкретното взривно устройство да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне вътре, където са се намирали пътниците. Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена както с надеждни и модерни автомобили (последният, който се ползва в момента е на разположение на държавата от 2012 г., което е абсолютно недопустимо), така и със съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охраняваните лица", подчерта Иван Демерджиев.

Демерджиев съобщи, че със заповед на премиера се сформира работна група, чиито задачи ще бъдат да обедини цялата информация на службите за сигурност, за да се стигне до извършителите и евентуално поръчителите на взрива вчера, така и да се избегнат подобни действия за в бъдеще, насочени към който и да е представител на държавата.

По думите му ще бъде направено всичко необходимо да бъдат разкрити и наказани извършителите на този акт.

Опитът за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев стана вчера малко преди обяд край софийското село Ковачевци. Гешев е пътувал с кортеж на НСО заедно със семейството си към София, като никой не е пострадал. Според разследващите бомбата е била с мощност 3 кг тротилов еквивалент и e оставила кратер с диаметър 3 метра.

Вижте и повече в прякото включване на Иво Никодимов от МС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пд отново шампион при девойките до 20 години
Марица Пд отново шампион при девойките до 20 години
Президентът: Ще връча първия мандат скоро
Президентът: Ще връча първия мандат скоро