НОВИНИ

ПП-ДБ номинира Николай Денков за премиер - ето кои са другите имена в проектокабинета им

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:57, 02.05.2023 (обновена)
11439
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

След дни мълчание, ПП-ДБ обявиха състава на проектокабинета, който ще предложат с втория проучвателен мандат за излъчване на правителство.

Кандидатът за премиер е акад. Николай Денков. Той определи проектокабинета като изключително качествен. Ясно заяви, че няма да влизат в коалиция с ГЕРБ-СДС и няма да обсъждат състава на проектокабинета с тях.

Кирил Петков е включен в проектокабинета. Той заяви, че предпочита да отстоява идеите на коалицията в парламента.

Ето и целия състав на проектокабинета "Денков":

Николай Денков - министър-председател;

Асен Василев - министър на финансите и еврофондовете;

Ирена Димитрова - министър на външните работи;

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Генка Петрова - министър на образованието и науката;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Радослав Рибарски - министър на енергетиката;

Иван Кръстев - министър на труда и социалната политика;

Проф. Христо Даскалов - министър на земеделието и храните;

Христо Хинков - министър на здравеопазването;

Милен Матеев - министър на правосъдието;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Яна Генова - министър на културата;

Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа;

Юлиан Войнов - министър на икономиката;

Гергана Кабаиванова - министър на туризма;

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите.

Кирил Петков обясни, че водещ принцип при подбора на кандидатите за министри е бил експертността. Посочи и целите, които си поставят.

"Да започнем да решаваме истинските проблеми на хората, започнахме с ясна законодателна програма, изработване на управленска програма. Обещанията преди изборите да бъдат спазвани след изборите. Ние сме в рамките на решението на нашите съвети без подкрепа на първи и без съвместен състав във втори мандат на МС. Като част от това осъзнаване колко е сложна политическата ситуация ние сме готови да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може парламентът да има много твърд и ясен контрол върху това правителство на малцинството", каза Петков.

Христо Иванов отбеляза, че напълно подкрепят екипа, предложен от Николай Денков. Смята, че коалицията показва отговорност към най-важния въпрос България да има управление, което да гарантира рестарта на парламента и да даде шанс на заявките за конституционна реформа на правосъдието.

"Нашата парламентарна група остава в парламента, защото разбираме, че едно правителство на малцинството в огромна степен ще зависи от тила, парламентарния тил, който ще има ежедневно, във всяко едно законодателно предложение ние ще трябва да осигуряваме тази подкрепа", каза Христо Иванов.

Атанас Атанасов и Владислав Панев подчертаха, че целта на всички партии в коалицията е възстановяване на парламентарната република.

"Едно цялостно усилие за нормална работа на българския парламент, който да започне да приема нормативни документи, необходимите закони за това България да функционира като една нормална държава, член на ЕС", каза Атанас Атанасов.

"Много е важно сега България да има излъчен редовен кабинет и то не какъв да е, а реформаторски настроен, който да е възможно да се справя с предизвикателствата, които имаме и във вътрешен и във външен план и те не са малко", каза Владислав Панев.

Николай Денков каза, че е приел номинацията с ясното съзнание, че задачата е тежка в условия на сериозно политическо противопоставяне и натрупани проблеми. Денков защити кандидатурата на Асен Василев за финансов министър с думите, че е нужен пълен синхрон между премиер и финансов министър, а той изцяло вярва на Асен Василев.

"Тя е изпратена тази сутрин на експертите от ГЕРБ, които също участваха в някакъв вид в предварително обсъждане и ние ще търсим подкрепа от всички политически сили по отношение на управленската програма. По отношение на състава, това, което сме искали, освен да бъдат експерти хората, които ще бъдат предложени, те да могат да се включат като един екип, който може да работи заедно, за да изпълнява управленската програма. Най-горещият въпрос е предложението за финансов министър Асен Василев. И аз нямам никакво съмнение, че това е най-подходящият кандидат, тъй като той е изключително подготвен", каза Денков.

Денков обяви, че са подготвили управленската програма за 18 месеца. Изпратили са я на ГЕРБ-СДС, които участваха в предварителното обсъждане. Но много ясно заяви:

"Планираме среща с ГЕРБ и с другите парламентарни групи, тъй като подкрепата, която търсим е за законодателната и управленската програма. Това, което не сме готови да направим и го казвам абсолютно категорично - ние не участваме в преговори по отношение на персоналния състав на кабинета с ГЕРБ и другите парламентарни сили. Коалиционно споразумение с ГЕРБ ние няма как да подпишем, такъв документ няма как да има".

ПП-ДБ ще проведат срещи и с другите парламентарни групи, за да търсят подкрепа за законодателната и управленската програма.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизара Янева започна убедително на турнир в Италия
Елизара Янева започна убедително на турнир в Италия
Борислав Сарафов: Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив
Борислав Сарафов: Единодушното заключение е, че се касае за концентриран и насочен взрив