НОВИНИ

Ясен Тодоров, НСлС: Работи се по всички възможни версии след взрива пред кортежа на главния прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 02.05.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

От данните, с които разполагаме, това е атентат и опит за убийство - заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в студиото на "Денят започва". Тодоров каза още, че се работи по всички възможни версии след взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Той беше категоричен, че за да се стигне до тук със сигурност има пропуски на службите. Според него взривното устройство е било за убиване, а не за сплашване.

"Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии", поясни Ясен Тодоров.

Според прокуратурата данни от разследването няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор, каза още Тодоров и допълни:

"По първоначални данни това е 3-килограмов тротилов еквивалент, насочен взрив с осколки. Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници".

Той нито потвърди, нито отрече информацията от вчера, че по друг маршрут има намерено друго взривно устройство.

"Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места", допълни Ясен Тодоров.

Според него, ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес ще е трябвало ВСС да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на на нов главен прокурор. Днес ще се извърши повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нов оглед на автомобила, добави Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия и Локомотив Пловдив излизат в пряк двубой за шестото място
Славия и Локомотив Пловдив излизат в пряк двубой за шестото място
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" се завръща от Антарктида
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" се завръща от Антарктида