НОВИНИ

Белият дом: За половин година са убити 20 000 руски военнослужещи

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:56, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
САЩ
Слушай новината

За последното денонощие украинските сили са отблъснали 41 руски атаки. Информацията е на Киев. Най-тежка остава ситуацията в района на Бахмут. За украински обстрел в граничната руска Брянска облас6т съобщава местният губернатор. Няма информация за пострадали.

Близо до фронтовата линия край Бахмут Иван и Олександър са в очакване. Знаят, че подготовката на контраофанзивата е във финалната фаза. Бойният дух е висок, но емоциите са смесени.

Олександър, командир на танк: "Винаги сме готови за атака. Трябва да продължим напред, защото това е единственият начин по-скоро да се върнем у дома. Само с победа! Така че - чакаме!"

Стрелят все по-малко - само отвръщат на нашите атаки, казват още войниците. С тъга коментират, че от Бахмут не е останало почти нищо. Дават си сметка, че няма да е лесно, но пък се надяват успешната контраофанзива да сложи край на войната.

Иван, механик: "За контранастъпление са необходими много сили, много техника и оръжие. Няма да е само в едно направление. Не мисля, че ще е скоро. И няма да е лесно."

Вашингтон вече е предал на Киев почти всичко, което Украйна е поискала за планираното контранастъпление, заявиха от Белия дом. Според съветник по националната сигурност Джон Кърби за по-малко от половин година са убити най-малко 20 000 руски военнослужещи, поне 80 хиляди са ранени. Половината от загиналите са от частната военна компания "Вагнер", която близо година изнася основната тежест на битката за Бахмут.

Помолен да коментира жертвите на украинската страната, Кърби отказа - с мотива, че в този конфликт Украйна е жертвата, а Русия е агресорът. Според "Ню Йорк таймс", Киев е почти готов за решителния си ход - личният състава е мотивиран, има достатъчно и модерна техника. Проблем се оказва дъждовната пролет, която пречи на дислоцирането на частите и разполагането им на стратегически позиции, посочва изданието. Надеждите са със затоплянето на времето, това да се промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църквата почита Свети цар Борис Покръстител
Църквата почита Свети цар Борис Покръстител
6 жертви при верижна катастрофа с 20 превозни средства в САЩ
6 жертви при верижна катастрофа с 20 превозни средства в САЩ