НОВИНИ

Синдикатите с акции в Международния ден на труда с искане за достойно заплащане

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:45, 01.05.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

С послание за достойно заплащане синдикатите организираха акции в Деня на труда. КНСБ блокира и Орлов мост в столицата.

Под шапката на искания за по-високи доходи, по-добри условия на труд и по-достоен начин на живот премина днешният 1 май.

"Предходните 2 години инфлацията вече е около 30% 2021-2022, 2023 г. не я броим изобщо и всеки може да си направи сметката за неговата заплата дали е пораснала с 30% поне за тези 2 години, които минаха. Ако не е, значи той е в правото си и днес и в следващите дни да иска от своите работодатели", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

С половинчасовата си блокада на площад "Орлов мост" от КНСБ показаха, че ако не бъдат чути исканията им, са готови и за по-сериозни действия.

"В момента сме в инфлация. Индексацията на заплатите е направена, няма спор по въпроса. Но това не е достатъчно", заяви Катерина Пумпалова, председател на стачния комитет на р-н Лозенец към СБУ - КНСБ.

С шествие и последвал концерт "Рок за труда" от КТ "Подкрепа" настояха за приемането на закон, който да гарантира конституционното право на стачка.

Изчисленията на КТ "Подкрепа" показват, че минималната работната заплата трябва да бъде с около 200 лева по-висока от сегашния ѝ размер.

"Минималната работна заплата трябва да бъде такава, че човекът, който я получава, да покрива насъщните си нужди. Това е определението. Предложението тя да не се промени до края на годината е лошо", каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че днес отново настояват за добри условия на труд и достойно заплащане.

"За съжаление, все още сме държавата с най-ниската заплата и минимална и средна, с най-висока смъртност, най-много трудови злополуки, неравностойно заплащане за мъже и жени за един и същи труд", заяви Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

Нинова призова политическите сили в парламента да започнат бързо работа по бюджета за тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сабаленка сложи край на приказката за 16-годишната сензация Мира Андреева в Мадрид
Сабаленка сложи край на приказката за 16-годишната сензация Мира Андреева в Мадрид
Опит за покушение срещу главния прокурор (ОБЗОР)
Опит за покушение срещу главния прокурор (ОБЗОР)