НОВИНИ

Опит за покушение срещу главния прокурор (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:38, 01.05.2023
5613
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Опит за покушение срещу главния прокурор на 1 май. Той не е пострадал и в момента са взети допълнителни мерки за сигурността му. Иван Гешев е пътувал с кортеж на НСО заедно със семейството си към София днес на обяд. Бомбата е била с мощност три килограма тротилов еквивалент и оставила кратер с диаметър три метра. Взривът е избухнал непосредствено до движещия се автомобил на главния прокурор. Това е станало на пътя край софийското село Ковачевци в посока София. Извършителите са активирали бомбата дистанционно.

Вижте и още във видеото.

Малко преди 12.00 часа, докато преминава през остър завой по пътя Самоков - София, край колата на главния прокурор Иван Гешев избухва бомба.

"Взривът е изключително силен, по сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4 - 5 метра. На място се е образувал кратер с дълбочина 30 - 40 сантиметра и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост до пътното платно", заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

В колата освен Гешев се е возило и семейството му. Пострадали няма.

"Взривът е имал насоченост към пътя, към преминаващите автомобили. Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент по първоначално мнение на експертите, но и с осколки. Множество осколки, които се разпилели и забили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, не са били фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки, металните сачми, които намираме, част от които са се забили в дърветата са с големина колкото човешки нокът. Съгласно свидетелските показания на служителите на НСО, взривът е преместил автомобила вляво", каза Сарафов.

Атентатът е извършен в дълъг завой, в който автомобилите трябва да намалят скоростта си.

"Включително със следови кучета търсим следи за евентуални извършители, на място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, определени маркери, определени предмети, спрямо които когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Очевидно професионално подготвено покушение, изключително професионално и добре изпълнено. Само една случайност е спасило както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време и малко преди това по този път".

От прокуратурата са образували производство за терористичен акт. Сформиран е щаб, който да се занимава с разследването от страна на Министерството на вътрешните работи.

"Недопустимо е заплаха за живота на всеки един български гражданин и нашите действия съответно ще бъдат категорично в защита на здравето, живота и имуществото на българските граждани, както го правим винаги", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

До късно вечерта се очаква да продължат следствените работи на мястото на покушението.

"Ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори, търсят се осколки, всички осколки ще бъдат взети. Не изключваме никакви версии, най-вероятно тези хора са били тук и са имали визуален контакт с пътя, с пътната обстановка, с автомобилите, които са преминавали. Няма как да се прецени по точен начин момента на взрива, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, когато автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба", заяви Борислав Сарафов.

На въпрос знаели ли са атентаторите откъде ще мине главния прокурор, Сарафов уточни.

"Маршрутите, ползвани от НСО, са в голяма степен секретни, винаги има основни и резервни, но това ще бъде част от установяване на обстоятелствата по делото. Тепърва предстои да установим дали някой е знаел маршрута или са били заложени взривни устройства по всички възможни маршрути".

В разследването са се включили всички служби в страната.

"Тук не говорим само за Иван Гешев, тук говорим за посегателство срещу един от ключовите мъже в държавата, един от тези, които олицетворяват държавността, главният прокурор олицетворява държавното обвинение. Това е посегателство срещу него, не е срещу Иван Гешев, а срещу главния прокурор".

След атентата за сигурността на главния прокурор и семейството му са взети допълнителни мерки.

По темата работят: Иво Никодимов, Цветелина Катанска, Давид Сукнаров, Татяна Йорданова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите с акции в Международния ден на труда с искане за достойно заплащане
Синдикатите с акции в Международния ден на труда с искане за достойно заплащане
Дреймънд Грийн: Загубих уважението си към Сабонис
Дреймънд Грийн: Загубих уважението си към Сабонис