НОВИНИ

Експерти по конституционно право: Това е атентат срещу държавността

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 02.05.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Това е един атентат срещу конституционния ред и държавността - така експертите по конституционно право Наталия Киселова и Борислав Цеков определиха в студиото на "Денят започва" опита за покушение срещу главния прокурор.

"Тъй като разследването ще е конфиденциално, хубаво би било първо да се докаже, че има връзка между взрива и Иван Гешев и тогава да се коментира по-съществено. Към момента става дума по-скоро за емоции, отколкото за явни доказателства, че има връзка между двете събития. И ако има причинно-следствена връзка, то това е и опит за покушение върху държавен орган", каза Киселова.

"У нас върви един процес на африканизация на политиката, т.е. превръщането ѝ в една взаимно-унищожителна битка между партийни кланове, която не е ориентирана към диалог и поддържане на национална цел, около която на базата на политическото противопоставяне, се постига съгласие, а борба за взаимно унищожение с цел не общото благо, а контрол на публичните ресурси и слагане на свои хора по йерархията на държавната власт", каза Цеков.

Според Наталия Киселова и противниците, и привържениците на главния прокурор ще използват случилото се не само за форсиране или забавяне на процедурата за формиране на правителство.

По думите на Борислав Цеков, ако срещу институциите започва един опит за физически посегателства, това показва едно сериозно разложение в държавността.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощите на Свети Георги Победоносец в Църногорския манастир
Мощите на Свети Георги Победоносец в Църногорския манастир
Севиля допусна първа домакинска загуба от февруари
Севиля допусна първа домакинска загуба от февруари