НОВИНИ

Борисов е спрял преговорите заради МВР и електронното управление

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че е бил притискан от името на ПП-ДБ, включително и от министри на чужди държави

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 26.03.2024
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че е притискан от ПП-ДБ, включително и от министри на чужди държави от името на ПП-ДБ, за поста на вътрешния министър и на министъра на електронното управление.

"Искам да разясня няколко спекулации. Малко ретроспекция. От първия ден съм казал тактиката на колегите от ПП-ДБ - и за външния министър, червените линии и все пак един официален разговор, който са водили преди няколко месеца от тяхното ръководство. Много исках да има правителство, затова избрахме преговорен екип. Затова работни лидерски срещи - да, но лидерски говорилни - не. Защото те идват 6 души, които са Ники, Асен и Кирил, после идват още. Трябва да изслушам исканията на всеки един от тях. Един иска прокурора, друг иска кабинета, трети иска регулаторите, четвърти иска парламента, петият иска всичко. Ако случайно изпусна дума, да вземе да я развеят след това по телевизията. Затова избрахме преговорен екип, който близо 20 дена преговаря по всички точки. Чувахме какви ли не обиди с цел да ни сплашат. Само, че не се плаша така лесно както си мислят, това, че съм диалогичен, че съм отстъпчив, че винаги слагам държавата пред партията го направих и сега."

"Аз се срещнах с лидерите на ПП-ДБ Асен Василев и ген. Атанас Атанасов в четвъртък и в петък. В нашата партия никой не желаеше да разговаря с тях, защото са се наслушали на обиди. Бях получил есемес от г-н Василев все пак да направим среща и да направим правителство. Аз извадих листа и въпреки интереса на партията собственоръчно подчертах Асен Василев, че остава и е най-важния човек в кабинета и е като компромис Мария Габриел и му предложих така както изпълнихме една дума и всички от партията веднъж им се бяхме извинили, така да стане и сега."

Борисов подчерта, че са направени редица компромиси.

"Първи компромис - Асен Василев, остава. Втори - зачертах Христо Гаджев и и написах Тагарев, заради Атлантическия съвет. Задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, така както искаха. Този министър, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки, за да не дразни, нека да е неговия заместник - на електронното управление. Лидерски задрасках голяма част от това, за което се бори преговорният ми екип. Казах на Асен Василев да бъде кратък в отговора - да каже "да" или "не". Вечерта обаче Василев каза, че за вътрешно министерство и за електронното министерство да са други хора. Ген. Атанасов ми се обади, казах му същото, като предложи г-жа Ивелина Дундакова, да стане министър на МВР."

"Няма да допусна да се разграждат системите в службите за сигурност и в правосъдието без да бъде дълбоко обмислено и реализирано. Искам да има правителство, продължавам ретроспекцията. В събота премиерът Денков кани Мария Габриел в МС. Тя казва, че не можем да отстъпим. Акад. Денков и казва без МВР и без електронното управление не става и приключва темата. В неделя за последен път изпращам Габриел да му каже за последно окончателно ли няма разбирателство. Без МВР не става, сложете Румяна Бъчварова ѝ казва той. Последва пресконференцията на Мария Габриел. Какво става после - телефон, телефон, телефон. Нещо излагащо България. Започват да се обаждат от името на г-н Петков да ме натискат за вътрешния министър. Министри от други държави, включително. Взехме окончателно решение да защитим институциите, да защитим хората, да защитим демокрацията. И сега имат колегите от ПП-ДБ своя шанс."

В неделя Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. По-късно в неделя вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението , да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет и да не хвърлят държавата в хаос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри ще отсъства от корта дълго време
Анди Мъри ще отсъства от корта дълго време
Мост в Балтимор се срути след удар от товарен кораб
Мост в Балтимор се срути след удар от товарен кораб