НОВИНИ

Николай Денков към ГЕРБ-СДС: Спазете си думата. Не хвърляйте държавата в хаос!

Премиерът в оставка призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 24.03.2024
10226
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по БНТ1 в 20.00 ч. във връзка с приключилите преговори с ГЕРБ-СДС.

"За да изпълним дългосрочните си задачи, преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се ротират само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за съставяне на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформи в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем. Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание - вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерския съвет. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думите си и да изпълним своя дълг към хората и към България", каза Денков.

По-рано днес предложената за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат, каза на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф е на осминафинал в Маями
Коко Гоф е на осминафинал в Маями
Хорхе Мартин спечели състезанието за Гран при на Португалия по мотоциклетизъм в клас MotoGP
Хорхе Мартин спечели състезанието за Гран при на Португалия по мотоциклетизъм в клас MotoGP