НОВИНИ

Световен ден за борба с туберкулозата: Болестта е на първо място по разпространение и смъртност в света

Най-много са болните в Азия и Африка, но "жълтата гостенка" не подминава и развити европейски държави

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
18:36, 24.03.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Туберкулозата е на първо място по разпространение и смъртност в света. Това казват медиците в Световния ден за борба със заболяването. Около девет милиона души в света годишно се разболяват от туберкулоза. Най-много са болните в Азия и Африка, но "жълтата гостенка" не подминава и развити европейски държави. Каква е ситуацията у нас?

Нина е на 34 години. И втори месец е на лечение в белодробната болница във Варна. Казва, че болестта е променила живота ѝ. И до днес не може да си обясни как се е заразила с туберколоза.

"Нямах равновесие, виеше ми се свят, белият дроб ме болеше, нямах апетит и оттам се разболях. Отидох при личната ми лекарка, първо ми каза, че съм имала бронхит, изписаха ми антибиотик и оттам, нали, ме пратиха във Варна, аз съм от Добрич", разказа Нина Иванова – пациент.

В момента в специализираната болница във Варна се лекуват 17 души и още двама ще бъдат приети идната седмица. През последните 15 - 20 години профилът на болните от туберкулоза се е променил, казват медиците.

"Преди, ако казвахме, че това е болест на бедните, сега можем да кажем, че това е болест на хората с разбита имунна система. Имаме преобладаване на млади жени, успяващи жени, тези, които се стремят да бъдат перфектни домакини и да изградят кариера", каза д-р Петър Петров – началник на Пневмофтизиатричното отделение в СБАЛПФЗ – Варна.

Заболеваемостта в страната се наблюдава там, където няма достатъчно превенция.

"Там, където има по-малки грижи, в момента са на първо място по заболеваемост като Враца, Видин и т.н. Във Варна ние сме на едни от най-ниските показатели по заболеваемост", заяви д-р Петър Петров – началник на Пневмофтизиатричното отделение в СБАЛПФЗ – Варна.

През изминалата година в белодробната болница във Варна са се лекували 67 души. И въпреки че туберкулозата е социалнозначимо заболяване, здравното заведение не получава достатъчно финансиране за дейностите си и от години е в тежко финансово състояние. Дори миналата година заради неизплатени сметки за ток, то беше затворено за две седмици, а болните - изпратени по домовете си. Дълговете му достигнаха близо един милион лева.

"Не сме давали заплати за два месеца за миналата година. На НАП дължим много пари за заплатите, но парите вече са гласувани от Общинския съвет и от вчера подписах договора, с който ще ни преведат 375 000 лева, с които ще ликвидираме всичко и дотук излизаме на нула досега, но пак ще трупаме", заяви доц. Христо Ганчев – управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Варна.

Отпусканите от държавата 90 лева за лечението на един болен от туберкулоза на ден не са достатъчни за покриването на всички разходи на здравното заведение, защото са двойно по-високи, казва доц. Ганчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скиорът Марко Одермат: Ако си лидер в последната седмица, значи заслужаваш кристалния глобус
Скиорът Марко Одермат: Ако си лидер в последната седмица, значи заслужаваш кристалния глобус
Повече от 70 деца и младежи участваха в надпреварите по сноуборд за купа "Радо Янков" в Пампорово
Повече от 70 деца и младежи участваха в надпреварите по сноуборд за купа "Радо Янков" в Пампорово