НОВИНИ

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за министър-председател

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат

Николай Минков
от Николай Минков
15:00, 24.03.2024
26744
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Утре ще внеса писмо, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

"Разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря за търпението, аргументите и обсъжданията", с тези думи започна брифинга Мария Габриел.

Тя специално благодари на акад. Денков, с когото "не прекрачихме граници, след които разговорът помежду ни би бил невъзможен."

"Последните 9 месеца видяхме, че важни реформи се случват с ГЕРБ. В името на това България да има правителство имаше разговори последните три дни. ГЕРБ отново отстъпи. В този момент вместо това да бъде оценено постъпи ново искане. Казваме "не" на постоянните нови условия. Това изпълва групата на ГЕРБ с нетърпимост. Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че бяха направени много отстъпки, но имаме солидна основа. За съжаление се очертава да се върнем на тях след избори. Трето, ще остана като вицепремиер и министър на външните работи, за да върша своята работа до ден последен на това правителство. Четвърто, в опцията за избори - кампанията ще зависи от нас - дали ще бъде използвана за нахъсване на хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, дали ще се манипулира мнение, или ще си дадем време ясно да откроим какво искаме за страната и ще се отиде на преговори след изговори с уважение към другия и с ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза още Мария Габриел.

Тя допълни, че:

"В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи".

"Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат", подчерта тя.

Попитана и за третия мандат, Габриел каза: "Отговорът е "Не".

Снимки: БТА

"Позицията на госпожа Габриел е 100% позицията на изпълнителната комисия на ГЕРБ и цялата парламентарна група. Много ясно заявихме, че ние повече в такива игри не желаем да участваме, не желаем да допринасяме повече за политическото разложение в България. Не искаме по никакъв начин повече да се злоупотребява най-вече с търпението, с желанието българските граждани да виждат проблемите си решавани, а не непрекъснато в подобен тип игри и спорове. Г-жа Габриел имаше изключително достойно европейско поведение, даде максимума от себе си. Успехите на това правителство се дължат в значителна степен на нейния труд, на нейните усилия, на всичко, което тя направи, тя защити достойно парламентарната група, направи всичко възможно, за да имаме правителство, ние също, добронамерено и добросъвестно, и повече няма да допуснем да бъдем използвани, притискани, непрекъснато да се сменят условията и правилата. Това, което казваме днес е много ясно, всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим, искаме българските граждани да решат кой има тяхното доверие да управлява и да прави тези реформи, за които непрекъснато се говори", заяви Деница Сачева - ПП ГЕРБ-СДС.

"С общи усилия успяхме да изработим едно добро споразумение, което да послужи за основа, при едни евентуални бъдещи преговори след избори. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни епитети. Те много ясно показаха, че не успяхме да надскочим фразата "некоалиция, непартньори и неприятели". Много ясно отразяват и какво всъщност е мнението на преговарящия екип с нас за самите нас. И че с това недоверие, което беше демонстрирано не можем да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори" подчерта Рая Назарян, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"По отношение на това какво взриви преговорите - това, което доведе всъщност до този финал е на практика борбата на ПП-ДБ за власт и за постове. Искам и аз да отбележа, че ПГ на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел. Благодарим ѝ за всички усилия, които тя положи, тя беше един изключителен вицепремиер и външен министър, стоим твърдо зад нея и ПГ на ГЕРБ счита, че този политически рекет, който беше упражнен спрямо нашата партия, нашите членове, симпатизанти, парламентарна група е крайно време да бъде преустановен", каза Теменужка Петкова, ГЕРБ.

Преговорите за кабинет с ротация на премиерите започнаха още преди връчването на мандата на ГЕРБ-СДС. За да получат мандата, заедно отидоха преговорният екип на най-голямата парламентарна група, премиерът в оставка Николай Денков и председателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков. Но общите прояви стигнаха до тук.

След дадена отсрочка за общо решение за състав на кабинета, на втория ден Мария Габриел отиде на "Дондуков" 2 при президента Румен Радев с готов състав на кабинет, но само със свои съпартийци. А досегашните некоалиционни партньори на специална пресконференция по-късно през деня се разграничиха от предложението и отрекоха предложенията за министри от техните редици да са се съгласявали.

Обидни квалификации и обвинения създадоха допълнително напрежение между представителите на некоалицията. От ГЕРБ-СДС призоваха за извинения, а от ПП-ДБ заявиха намерение да продължат преговорите при покана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Излязохме от много трудна ситуация срещу Берое, в плейофите значение има само победата
Мартин Стоев: Излязохме от много трудна ситуация срещу Берое, в плейофите значение има само победата
Тервел Замфиров и Андреа Коцинова финишираха 11-и в отборния паралелен слалом на световното по сноуборд за младежи
Тервел Замфиров и Андреа Коцинова финишираха 11-и в отборния паралелен слалом на световното по сноуборд за младежи